Morgan Stanley е отстъпила част от позициите си в консултирането на компании в сделки по сливания и придобивания (М&А) през миналата година, докато в същото време бутикови консултантски компании като Moelis & Co. и Perella Weinberg Partners са увеличили пазарния си дял, информира Bloomberg.

Goldman Sachs Group Inc., JPMorgan Chase & Co. и Citigroup Inc. са били трите най-големи консултантски компании по М&А сделки през 2008 г., показват дани на Bloomberg. Трите компании са консултирали придобивания на обща стойност 1.8 трлн. долара, което представлява спад от 44% в сравнение с 3.2-та трлн. долара през 2007 г.

Morgan Stanley пада с три места от втората позиция заемана през 2007 г. като общата стойност на сделките, които компанията е консултирала е намаляла с 61%.

За първи път в първите 20 влизат Moelis & Co и Perella Weinberg. Moelis & Co, която е основана преди 18 месеца е работила по сделки като придобиването на Anheuser-Busch Cos от страна на InBev NV за 60 млрд. долара.

Общата стойност на сливанията и придобиванията през миналата година е намаляла с 38%, до 2.5 трлн. долара.

Базираната в Ню Йорк Morgan Stanley, която получи 10 млрд. долара от правителството на САЩ през миналата година и се трансформира в банка под надзора на Федералния резерв, отстъпва второто място, което заемаше през 2007г., на JPMorgan. Morgan Stanley се нарежда на пето място през 2008 г. Тази позиция се заемаше през 2007 г. от фалиралата вече Lehman Brothers Holdings Inc.

Сривът на кредитните пазари принуди е принудил компаниите да се откажат от 755 сделки на обща стойност 637 млрд. долара. В тази група спадат и планираното придобиване на Rio Tinto Group от страна на BHP Billiton Plc за 146 млрд. долара и оттеглената оферта на Microsoft Corp за Yahoo! Inc на стойност 42 млрд. долараYahoo.

Goldman Sachs, която отчете първата си тримесечна загуба през декември, запазва превъзходството си сред консултантите по M&A сделки, след като е работила по сделки на обща стойност 666 млрд. долара миналата година.

JPMorgan е единствената компания сред първите пет от 2007 г., която успява да се изкачи в класацията, достигайки до второто място. Стойността на сделките, които компанията е консултирала през миналата година, възлиза на около 562 млрд. долара, което по-малко от половината в сравнение с 2007 г. Citigroup запазва третото си място участвайки в над 260 сделки с обща стойност от 556 млрд. долара.

Лондонската Barclays Capital и базираната в Токио Nomura Holdings Inc също влизат в топ 20, нареждайки се на 11 и 12-о място, респективно.