Щатската инвестиционна банка Morgan Stanley е набрала допълнително 2.5 млрд. долара за нов глобален фонд за инвестиции в недвижими имоти, на фона на понижението в цените им.

Около половината от новите средства, постъпили в Special Situations Fund III, ще бъдат инвестирани в имоти в САЩ, Испания, Великобритания, както и в останалите развити пазари от Европа и Азия, сочат изнесените данни.

Действието на Morgan Stanley е подобно на това на други инвестиционни фондове, като тези от групата на Blackstone Group, които се обръщат за допълнителни средства към инвеститорите.

Ипотечната криза в САЩ, прехвърлила се и на останалите пазари, е отворила редица възможности за инвестиции в сектора, според щатската инвестиционна банка.

Ниските цени се приемат като възможност за инвестиции, които, при стабилизиране на пазара, могат да донесат невиждани от десетилетие насам доходности за инвеститорите, според специалисти от Morgan Stanley.

Фондът планира също така да инвестира част от средствата на развитите пазари в Азия, като в Япония, например, където се наблюдава забавяне на ръста на икономиката.

Значителна липса на предлагане на офис площи се наблюдава на пазара в Япония, според щатската инвестиционна банка, и особено на такива от най-висок клас.

Над половината от набрания капитал е от инвеститорите извън пределите на САЩ. С новите средства капиталът на фонда Special Situations Fund III нараства до 5.9 млрд. долара, като той бе основан през 2006 г.

През последните няколко години от Morgan Stanley предприеха агресивно закупуване на компании, като през май миналата година се съгласиха да закупят Investa Property Group, най-големия австралийски собственик на офис имоти, за 4.7 млрд. австралийски долара.

През април банката закупи 13 хотела от All Nippon Airways Co. в Япония за 281.3 млрд. йени, което бе най-голямата покупка в страната от чуждестранен инвеститор.