Анализаторите на банка Morgan Stanley смятат, че кризата на световната икономика приближава своето дъно. В банката смятат, че излишната ликвидност, натрупана от икономиките на водещите западни страни в резултат на антикризисните действия, е признак за скорошно начало на нов цикъл. Експертите, обаче, отбелязват, че скоро, след като дъното на кризата бъде преодоляно, централните банки ще ожесточат монетарната политика и възстановяването на икономическата активност ще върви доста бавно, пише „РБК Дейли".

„Въпреки мащабните понижавания на икономическите прогнози, инвеститорите не трябва да изпадат в униние по повод на пазарите през 2009 г. Излишната ликвидност, която бе основен двигател на ръста на пазара на активи, започва да се увеличава. Трябва да се подготвим за нов глобален цикъл на ликвидност", отбелязва в своя отчет съпредседателят на икономическия департамент на Morgan Stanley Хоаким Фелс.

По думите му, икономиките на САЩ, Япония, Германия, Великобритания и Франция благодарение на безпрецедентното отслабване на монетарната политика за пръв път от три години са се сблъскали с ръст на излишна ликвидност.

Това, а също така постепенния процес на оздравяване на пострадалите от кризата финансови системи, както смятат от Morgan Stanley, вещае началото на нов световен цикъл на ликвидност и възобновяване на икономическата активност.

Експертите споделят само отчасти подобна позиция. Както отбеляза икономистът на Charles Stanley & Co Едуард Минеши пред „РБК Дейли", взимайки под внимание тези 5-7 трлн. долара, които с помощта на различни програми Федералният резерв наля в икономиката, ликвидността трябва да достигне навиждано високи равнища, и това трябва да се прояви във възобновяването на кредитирането.

„Но в течение на последните 13 години ЦБ от цял свят се занимаваха преди всичко с борба с инфлацията и не възнамеряват да се отказват от нея. Това означава, че скоро, след като най-лошата част от кризата бъде преодоляна, властите ще повишат лихвите, за да лишат пазарите от излишната ликвидност и да не допуснат рязко покачване на инфлацията. Следователно, възстановяването ще бъде бавно", подчертава Едуард Минеши.

Експертът на BGC Partners Хауърд Уилдън смята, че преломният момент може да бъде разширяването на антикризисните мерки в Европа и новият план в помощ на американската икономика, който трябва да бъде обявен след встъпването в длъжност на президента Барак Обама.

Не е изключено, че в отделни региони дъното на кризата вече е достигнато. Според Минеши, САЩ са могли да преминат най-ниската точка на спада на БВП от 6% през четвъртото тримесечие на 2008 г., след което темповете на съкращаване на икономиката ще намаляват, а в края на тази година БВП може да се върне към положителни стойности.

Той оценява рецесията в САЩ след приключване на годината на 1.5%. Сходна динамика, наистина с определено забавяне във времето, Минеши прогнозира за Великобритания и Европа: дъното на кризата ще бъде преминато през второто тримесечие на 2009 г., а тримесечният ръст на икономиките от региона ще се завърне към средата на 2010 г. Така мислят и в Европейската комисия.

„Мерките за стабилизиране на световните пазари, отслабването на монетарните политики и планове за икономическо възстановяване ще позволят да се сложи край на влошаването на икономическата обстановка и да се създадат условия за постепенно възстановяване от втората половина на 2009 г.", заяви вчера еврокомисарят по въпросите на икономиката и парично-кредитната политика Хоакин Алмуния. Но като цяло прогнозата за икономиките на страните от еврозоната през 2009 г. бе рязко понижена: сега вместо ръст от 0.1% се очаква свиване от 1.9%.

Източник: БГНЕС, снимка: Profit.bg