Правителството предлага на Народното събрание да даде съгласието за увеличаване на акционерното участие на България в капитала на Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР). Държавата има статут на страна учредителка на финансовата институция. Акционерният ни дял в уставния й капитал е 13.5%, припомнят от правителствената информационна служба.

Членството на България в банката дава възможност за участие на страната в съвместни инфраструктурни проекти в черноморското икономическо сътрудничество и за влияние върху финансирането и реализацията им.

Увеличението на капитала ще позволи по-голяма гъвкавост в оперативната дейност на банката и ще създаде повече възможности за финансиране на мащабни проекти с по-голямо въздействие върху развитието на страните от черноморския регион. Повишението ще доведе до покачване на кредитния рейтинг на ЧБТР, което ще намали разходите й и ще й позволи да предлага по-атрактивни условия на своите клиенти. Предложената мярка ще стабилизира финансовите позиции на Черноморската банка в региона и ще бъде позитивен сигнал към останалите участници на пазара.

Предложението е акционерното участие на страната ни в капитала на банката да бъде увеличен чрез записване на 135 000 акции с номинал 1000 специални права на тираж (СПТ).

В края на 2007 г. Бордът на управителите на ЧБТР реши да бъде увеличен капиталът на банката с 2 млрд. СПТ, от който страните учредителки да разпределят помежду си 1 млрд. СПТ.