Правителството прие предложеС промените в закона срокът ще бъде намален на 20 работни дниния за промени в Закона за гарантиране на влоговете в банките. С тях в нормативната ни уредба се въвеждат изискванията на европейската директива, приета на 11 март т. г., която е свързана с размера и срока на изплащане на гарантираните депозити. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Запазва се въведеното през ноември м.г. пълно покритие на сумите по влоговете на едно лице в банка до 100 000 лв. Наполовина обаче се съкращава срокът, в който Фондът за гарантиране на влоговете в банките /ФГВБ/ ще изплаща на вложителите гарантирания размер по влоговете в банка. В момента той е 45 дни.

С промените в закона срокът ще бъде намален на 20 работни дни. Срокът за подаване на информация за влоговете в банката от назначения квестор, ликвидатор или синдик до Управителния съвет на Фонда ще бъде намален от 15 дни на 3 работни дни.

Срокът, предвиден за оповестяване в най-малко два централни ежедневника на деня, от който започва изплащането на гарантираните влогове, както и банката, чрез която ще се извършват плащанията, се съкращава от 15 дни на не повече от 7 работни дни преди започване на изплащането на сумите.

Намаляването на сроковете е резултат от концепцията за възможно най-бързо изплащане на гарантираните суми по влоговете, а целта е запазване доверието на вложителите. С измененията в закона се въвеждат и разпоредби, чиято задача е защита на потребителите.

Разширява се обхватът на информацията, която банките са длъжни да предоставят, както в своите общи условия по предлаганите влогове, така и в съответните договори. Промяната е в съответствие с изискванията на директивата, според които банките са длъжни да посочват приложимата система за гарантиране на влоговете, размера, до който са гарантирани и компетентния орган, който трябва да изплаща сумите.

Задължително става посочването на влоговете, които не са гарантирани. С повишаване информираността на потребителите ще се осигури по-голяма прозрачност при предоставянето на финансови услуги и по-голяма сигурност на вложителите.