В условията на криза малкият бизнес търси средства за оборотен капитал, информират от Пощенска банка.

Експерти на финансовата институция, съвместно с консултанти към Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), представиха възможности за финансиране пред малкия бизнес на 18 града в цялата страна. В поредицата срещи, започнали през пролетта, представителите на малкия и среден бизнес бяха информирани и консултирани за актуалните условия и начини за финансиране на техния бизнес.

Средствата са осигурени по кредитна линия от ЕБВР на стойност 50 млн. лв., която банката договори за предоставяне на оборотни и инвестиционни средства на предприемачите в България.

В сегашната икономическа ситуация малкият бизнес се интересува от банково финансиране предимно с цел осигуряване на средства за оборотен капитал. Това от една страна може да се обясни с нарасналата междуфирмена задлъжнялост, блокираща част от средствата на фирмите, и трудно събираемите вземания, а от друга с предпазливостта на предприемачите да предприемат нови инвестиции в несигурната икономическа обстановка през последните месеци, констатират от банката.

Интересът към инвестиционни кредити е предимно за довършване на започнати проекти и за проекти, свързани с възобновяеми енергийни източници.

Основните теми, които вълнуват малкия бизнес в сегашния бизнес климат, са свързани с икономическа стабилност на страната, цената на банковото финансиране, обезпечението предвид понижената цена на определени видове имоти в момента, и възможностите за финансиране на проекти по еврофондовете.

Голяма част от представителите на бизнеса, споделиха, че откритият диалог им помага да си изяснят причините, довели до икономическата ситуация и прилагането на кредитната политика от страна на банките, посочиха от Пощенска банка.