Международният валутен фонд (МВФ) посъветва да се запази държавната помощ за световния финансов сектор, който "остава ахилесова пета за възстановяването на икономиката", след като регистрира тежки загуби през последните три години, оценявани на 2 трилиона и 200 милиарда долара.

"Световната финансова система продължава да е в период на значителна несигурност и остава ахилесова пета за възстановяването на икономиката", пише МВФ в доклада си за "финансовата стабилност в света".

Фондът счита, че финансовият сектор днес е в по-добро здраве, отколкото при предишния доклад през април и че според очакванията му трябва да продължи бавно да оздравява. Той намали данните си за загубите, които е трябвало да бъдат абсорбирани между лятото на 2007 и края на 2010 г. от банките и другите финансови институции, американски, европейски и азиатски, заради понижаването на стойността на финансовите им активи.

Цената на кризата вече възлиза на 2 трилиона и 200 милиарда долара спрямо 2 трилиона и 300 милиарда долара преди шест месеца и 2 трилиона 800 милиарда долара преди една година. Но е възможно опасностите отново да излязат на повърхността, предупреждава фондът. "Положението остава крехко, една част от държавната помощ, която беше предоставена на банките през последните години трябва да бъде запазена", препоръчва МВФ.

Източник: БГНЕС