Банките по света ще се сблъскат с „падежа на стена от задължения" за 3.6 трлн. долара в следващите две години и трябва да се конкурират със задлъжнелите правителства за финансиране, предупредиха от Международния валутен фонд (МВФ) вчера, цитирани от Reuters.

Много европейски банки имат нужда от по-големи капиталови буфери, за да възстановят доверието на пазара и да убедят, че могат да вземат средства назаем, а някои слаби играчи ще трябва да бъдат затворени, се казва в доклад на МВФ.

Разсрочването на задълженията е най-проблемно за ирландските и германските банки, тъй като падежът на половината от техния дълг е в следващите две години, казват от фонда.

"Нуждите от финансиране на тези банки съвпадат с по-високите изисквания за рефинансиране на задълженията на правителствата, което изостря конкуренцията, за недостатъчните финансови ресурси," според МВФ.

Като цяло от финансовата институция смятат, че световната финансова стабилност се е подобрила през последните шест месеца.

Най-големите предизвикателства в следващите месеци ще бъдат финансирането на банките и на правителствата, особено в уязвимите страни от Еврозоната, се казва още в доклада.

МВФ и ЕС спасиха Гърция и Ирландия и водят преговори с Португалия за отпускането на спасителни средства на фона на нарастващите лихви за финансиране.

Много инвеститори се питат дали Испания няма да бъде застигната от същата съдба, но от МВФ смятат, че испанските власти предприемат правилните стъпки, за да разрешат дълговите проблеми на страната.

Европейските банки притежават големи количества държавни облигации на страни от Еврозоната, което ги прави уязвими на загуби, ако страните бъдат принудени да преструктурират дълговете си.

Кредитните програми за Гърция и Ирландия са съставени с нагласата, че такова преструктуриране няма да има, а програмите се нуждаят от време, за да заработят.

Щатските банки си създадоха капиталови буфери през 2009 г., когато направените от регулаторните органи стрес тестове разкриха големи пропуски.

Европейските банки обаче все още трябва да наберат значителни количества капитал, за да получат отново достъп до пазарите за финансиране, според МВФ.

"Задължително е слабите банки да наберат капитал, за да избегнат навлизане в пагубния цикъл на деливъридж, слаб кредитен ръст и обезценяване и падащи цени на активите," предупреждават от фонда.

Предстоящите стрес тестове на Европейската централна банка предоставят "златна възможност" за подобряване прозрачността на счетоводните баланси на банките и намаляване на несигурността на пазара по отношение на качеството на активите на банките, казват от МВФ.

Европейските банки няма да могат да наберат целия необходим капитал от пазарите и част от дупките може да се наложи да бъдат запълвани с публични средства, се казва още в доклада.

Банките също така биха могли да намалят дивидентите си и да задържат по-голяма част от печалбите си.

"Като цяло е необходим обширен пакет от мерки, в това число набиране на капитал, преструктуриране, където е необходимо затваряне на слаби банки ипо-голяма прозрачност относно банковите рискове, за да бъде преодоляна уязвимостта на банковата система," смятат от финансовата институция.

"Без тези реформи отново ще се появят рискове." От МВФ твърдят, че експозицията в проблемни държавни облигации е "неясна," което увеличава проблемите с финансирането.

Задлъжнялостта на държавите като цяло е висока и нараства притеснително в много от напредналите икономики.

От МВФ предупреждават отново, че САЩ и Япония ще се сблъскат с големи проблеми по отношение на задълженията си.