Европа се нуждае от между 100 и 200 млрд. евро за рекапитализация за банките си, за да върне доверието на инвеститорите и трябва да приложи всеобхватен план за целия континент, заявява пред Reuters ръководителят на Европейския департамент на Международния валутен фонд Антонио Борджес.

"Говорим за сума между 100 и 200 млрд. евро, която по наше мнение е много, много малка в сравнение с размера на европейските капиталови пазари и в сравнение с ресурсите на новия, подсилен спасителен фонд," казва Борджес по време на посещение в Брюксел.

"Говори се много за френските банки, но проблемът е много разпространен," казва той."Нито един банков сектор в света не може да оцелее при генерална загуба на доверие и трябва да възстановим това доверие в цяла Европа."

Борджес също така казва, че МВФ "определено ще участва" при отпускането на втори пакет спасителни средства за Гърция, ако фондът е доволен от решителността, която страна демонстрира, за да реши дълговите си проблеми.

Борджес също така казва, че не вижда Европейската централна банка да играе централна роля при увеличаването на капацитета на спасителния фонд.

"Когато хората говорят за подсилването на фонда, те имат предвид използването му по много целенасочен начин, за да бъдат върнати другите инвеститори на пазара на държавен дълг, интервенция, която би възстановила доверието," казва той.

"Смятам, че всички осъзнават, че дори и толкова по-голям фондът има ограничени ресурси и трябва да бъде използван ефективно."

Според Борджес опасенията на инвеститорите за евентуална рецесия са основателни.

Той обаче отрича координираните с МВФ програми за икономически ограничения и държавни разходи да са виновни за забавящия се икономически ръст, а по-скоро вината е в загубата на доверие, произтичаща от уязвимите банки и огромните задължения на държавите.