Тази седмица МВФ ще инжектира еквивалента на 250 милиарда долара в световната икономика чрез един рядко използван финансов инструмент - алокация на капитал. България трябва да получи дял от около 950 милиона долара.

На 28 август МВФ ще „издаде" 250 милиарда долара в СПТ (съкращение за „специални права на тираж"). Сумата ще бъде разпределена пропорционално между държавите-членки на фонда. Алокацията на тези средства не е заем, а глобален опит за противодействие на икономическата криза чрез увеличаване на ликвидността. Мярката беше одобрена на срещата на Г20 през април. МВФ е прибягвал до подобна мярка само два пъти в историята си, но сумите са били незначителни в сравнение с предвидените за сегашната операция (общата сума на предишните две алокации е около 33 милиарда долара).

От виртуална в твърда валута

100 милиарда долара от одобрената сума ще бъдат насочени към развиващите се и формиращи се пазари. България трябва да получи алокация от 474 милиона СПТ, или около 740 милиона долара. Дяловете на всяка държава-членка на МВФ са пропорционални на относителния дял на техните стопанства в световната икономика. Румъния например ще получи над 1.1 милиарда долара.

Много държави ще получат и допълнителна специална алокация през септември. България е една от тези страни, повечето от които са главно в Източна Европа, Българският дял от специалната алокация ще е около 210 милиона долара. МВФ ще разпредели в тази алокация общо 33 милиарда долара.

Парите от планираните алокации са виртуални, но могат да се използват по различни начини. Една от възможностите е продажба на целия кредит или на част от него, което ще превърне алокацията на СПТ в твърда валута. Сумите могат да се използват за плащания на лихви по заеми. Всички трансакции се извършват чрез МВФ.

Пари, които не може да се пипнат

СПТ - специални права на тираж (на английски SDR), е условна парична единица, използвана от МВФ. Тя е въведена през 1969 година и представлява „кошница" от валути, в която участват американският долар, еврото, йената и британската лира. СПТ няма монети или банкноти - всъщност става дума за виртуална валута. Бившият главен икономист на МВФ Саймън Джонсън обяснява: „Това са особени пари, не можеш да ги пипнеш, не можеш да си купиш нещо с тях в магазина. Това са пари, използвани за трансакции между централните банки. Така че, ако една държава иска да купи нещо от друга държава, тя може да си плати сметката като използва СПТ чрез трансфер, направен от МВФ".

Източники: Дойче Веле