МВФ: Най-рисковите кредитори са и най-свирепите лобисти

943
МВФ: Най-рисковите кредитори са и най-свирепите лобисти

Щатските кредитни институции, въвлечени в рисковото ипотечно кредитиране, което допринесе за финансовата криза от 2007 г. са били също така и някои от най-ожесточените финансови лобисти, според доклад на на икономисти от Международния валутен фонд (МВФ).

Кредитните институции поемали най-голям риск са били най-активи при лобирането срещу закони и регулации, свързани с ипотечното кредитиране, показва проучване на икономистите от МВФ.

В проучването не се споменават имената на кредитни институции, но езикът използван в него показва, че те са били сред най-големите банки и ипотечни брокери в САЩ.

"Кредитните институции, които лобират по-интензивно по тези специфични въпроси имат първо, по-свободни стандарти за кредитиране, второ, по-голяма склонност да секюритизират, и трето, по-бързо нарастващ портфейл от ипотечни кредити, се казва в доклада.

Проучването е първото, което документира как лобирането може би е допринесло за прекомерното поемане на риск на щатския жилищен пазар, което доведе до финансовата криза от 2007 г., според икономистите Дениз Иган, Прачи Мишра и Тиери Тресел.

Повече от две години след началото на най-тежката финансова криза от Голямата депресия насам, администрацията на Обама се опитва да прокара по-строги регулационни мерки в сектора на финансовите услуги. Това се прави с цел предотвратяване на рискованото поведение, което предизвика кризата и тежката световна рецесия.

Според икономистите от МВФ кредитните институции, които са похарчили милиони долари за лобиране, също така очакват специално отношение.

Такова специално отношение може да включва по-голяма вероятност от отпускането на спасителни средства по време на криза, евентуално при по-леки условия.

Проучването показва, че в настоящата криза 16 от 20-те кредитни институции, които са похарчили най-много за лобиране в периода 2000-2006 г., са получили спасителни средства от правителството на САЩ.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg