Европейските банки трябва първо да опитат да се рекапитализират сами, вместо да търсят публични средства, заяви пред телевизия Europe 1 директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард.

„Приоритетът, и това е очевидно, е те да потърсят капитали при акционерите си, да включат резервите си и като последно средство, ако тези средства не са достъпни и достатъчни, да поискат изработването на колективна формула. Има много банки, които могат да се обърнат към акционерите си", подчерта Лагард.

Директорът на МВФ изчислява, че финансовите институции в настоящия момент разполагат с достатъчно ресурси, за да отговорят на нуждите от финансиране на затруднените страни. С това изказване Лагард се присъедини към позицията на САЩ, докато европейските лидери от Г 20, чиито финансови министри се събраха в петък и събота в Париж, настояваха върху необходимостта от увеличаване на ресурсите на МВФ.

Към призива за рекапитализация на европейските банки се присъедини и управителя на Централната банка на Канада.

Марк Карни заяви, че „абсолютно всички европейски банки трябва да бъдат рекапитализирани, за да успокоят финансовите пазари".

„В момента няма голяма диференциация сред европейските банки от страна на пазарите. Ако погледнете съотношението на пазарната капитализация спрямо собствения капитал, той е по-малко от 1 за всички без изключение, докато например в Канада е 1.7", допълни Карни. „Това означава, че пазарите оценяват собствения капитал на банките като недостатъчен".