Международният валутен фонд приветства публикуването на данните от стрес тестовете на европейските банки, завявайки, че насърчава прозрачността и засилва доверието на инвеститорите.

"Приветстваме публикуването на резултатите от стрес тестовете на европейските банки, което представлява важна крачка за подобряването на прозрачността и засилването на доверието на пазара", заяви директорът на фонда Доминик Строс-Кан, цитиран от Франс прес.

Стрес тестовете, които включват оценка на финансовите рискове и последиците от шоковите въздействия върху банковата система, бяха проведени в 91 крупни европейски банки, контролиращи 65% от активите в региона.

В теста участваха банки от 16-те страни от еврозоната, а също финансови учреждения от Великобритания, Дания, Унгария, Полша и Швеция. Стрес тестове бяха направени на 14 банки от Германия, 27 банки от Испания, 6 - от Гърция, пет - от Италия и по четири банки от Франция и Великобритания.

Резултатите от проверките се очакваха с нетърпение от инвеститорите, загрижени за състоянието на европейския финансов сектор на фона на гръцката криза и нестабилното положение в редица други европейски страни, свързано с размера на техния държавен дълг.

Задачата на стрес тестовете беше да установи, дали финансовите институции могат да преживеят новите икономически сътресения. Регулаторите проверяваха как ще се отрази на банките резкия спад на стойността на редица активи, предизвикано от възможния срив на някой от пазарите. По този критерий бяха посочени само седем уязвими банки. Сред тях са пет испански (Diada, Espiga, Bianca Civica, Unnim и Cajasur), една гръцка (ATEBank) и една германска (Hypo Real Estate). За да продължат работата си на пазара тези седем банки ще бъдат задължени да увеличат капитала си, например, за сметка на допълнителна емисия акции.

Източник: БГНЕС