На германските следователи, разследващи данъчните измами на германски граждани в банки в Лихтенщайн, е била предложена нова поверителна информация от втората по големина банка в княжеството, Liechtensteinische Landesbank (LLB), но те отказали да я вземат, информира БТА.

Данните, записани на DVD, са били предложени на 25 февруари на министерството на финансите от адвокатите на човек, арестуван в северната част на страната, посочи говорител на финансовото ведомство.

Според телевизия ARD задържаният бил един от обвинените от прокуратурата в североизточния град Рощок за "изнудване в особено големи размери", след като измъкнал 9 млн. евро от LLB, като я заплашил, че ще разкрие тези данни, съдържащи имената на богатите й чуждестранни клиенти.

Адвокатите му посочили, че записът съдържал списък със сметки за общо близо 4 млрд. евро на 2000 клиенти на банката. Човекът не искал пари в замяна на сведенията, но адвокатите му намекнали, че се опитват така да издействат освобождаването на клиента им.

Данъчната прокуратура разследва около 1000 германски данъкоплатци, заподозрени, че са заобиколили германската данъчна система, пласирайки пари в Лихтенщайн. Разследването се води въз основа на данни, откраднати от най-голямата лихтенщайнска банка, LGT, които след това били купени от германските тайни служби.