Днес в САЩ ще се проведе първото изслушване на Комисията за разследване на причините за финансовата криза.

Водещите лица от Уолстрийт ще присъстват и този път ще летят предната вечер, за да не пропуснат събитието, както се е случвало преди това. Сред присъстващите се очаква да бъдат Лойд Бленкфайн от Goldman Sachs, Джейми Даймън от JPMorgan Chase, Джон Мак от Morgan Stanley и Браян Мойнихан от Bank of America.

Изслушването, разбира се, вероятно ще бъде отчасти политически театър. Ще се посочват виновници, но ако комисията използва разследването съобразно своите цели, то може да е от полза за даване на насока на националния дебат и оптимизирането на усилията за приемане на реформи.

Ето и някои въпроси, които комисията би могла да зададе на присъстващите, според Андрю Рос Соркин от вестник New York Times:

* Г-н Бленкфайн, вашата банка и други, създадоха и продаваха ипотечни заеми под формата на колатерализирани дългови облигации (CDO), които в същото време самите вие скъсявахте. Тези ценни книжа се оказаха лоши инвестиции за хората, които ги бяха закупили, но тъй като вие бяхте заели къси позиции, това донесе печалби на Goldman Sachs.

Можете ли да обясните как Goldman залагаше срещу тези ценни книжа, докато в същото време се опитваше да убеди рейтинговите агенции и инвеститорите, че това са добри инвестиции? Трябва ли да позволим сделки, при които вие залагате срещу даден продукт и в същото време го продавате, да продължат да се сключват?

* Г-н Даймън, по време на последната седмица преди фалита на Lehman Brothers вашата компания поиска от Lehman да предложи милиарди долари като обезпечение и заплаши да спре клиринга на сделките й, ако се противопостави. Това изискване доведе до намаляване на капиталовата база на Lehman точно когато те отчаяно се нуждаеха от този капитал, за да върнат средствата на инвеститорите, които си искаха парите обратно.

JPMorgan очевидно се опитваше да защити себе си. Бихте ли обяснили обаче до каква степен това искане за представянето на обезпечение повлия на фалита на Lehman и на последвалата пазарна криза?

* Този въпрос е към цялата група. Всичките ви компании търгуват под една или друга форма със собствен капитал, за разлика от хеджфондовете и другите непублични инвеститори. Както кризата вече показа, направените финансови залози могат да се окажат катастрофално грешни и да поставят под заплаха световната финансова система.

Като се има предвид, че правителството ясно заяви, че няма да позволи на най-големите компании да фалират, защо данъкоплатците трябва да гарантират този вид търговия? Защо правителството трябва да подкрепя нещо, което прераства в огромни хеджфондове в рамките на вашите компании? Как подобна търговия помага на финансовата система?

* Въпрос към всички ръководители по отношение на бонусите: Продължаваме да слушаме, че планирате да изплатите бонуси за милиарди долари тази година. Като се има предвид, че те идват от печалбите, които до голяма степен се дължат на правителствените програми, имащи за цел да подкрепят банковия сектор, смятате ли, че са заслужени, дори и ако са под формата на акции? И докато сме на темата, като се има предвид кризата от 2008 г., вие всички не получихте ли повече от колкото заслужавахте през 2007 г.?

* Отново към цялата група: През последната година вашите компании активно използваха дисконтовия прозорец на Федералния резерв, за да обменят различни инвестиции (включително CDO-то) срещу пари в брой. Вие вероятно имате по-добра идея от повечето хора за това каква е стойността на тези активи в баланса на ФЕД в момента.

Като се имат предвид нарастващите призиви за одити на ФЕД (идея, на която хора като Бен Бернанке се противопоставят), смятате ли, че призивите за такива одити са оправдани?

* Един въпрос за г-н Мак. През ноември вие публично заявихте, че регулаторните органи трябва да се намесят по-решително. След това вие добавихте "Ние не можем да се контролираме сами." Можете ли да коментирате в подробности тези коментари? Уолстрийт не е ли способна да се контролира? Възглед, който много от вашите колеги оспорват.

* Г-н Бленкфайн, вашата компания получи всички средства от American International Group (AIG) по различни финансови договори, благодарение на спасяването на застрахователя от страна на правителството. Сигурно разбирате, че това предизвика немалко недоволство по отношение на това защо AIG и правителството не се опитаха да предоговорят тези споразумения.

Тъй като вашата компания се облагодетелства най-много от решението на правителството, дали вие или ваши колеги сте лобирали пред ФЕД, Министерството на финансите или друга правителствена агенция за това пълно изплащане на договорите? Ако е така, разкажете ни за тези разговори.

* Въпрос за г-м Мойнихан. Моля обяснете, без да използвате жаргон, защо вашата компания смяташе, че не трябва да разкрива нарастващите загуби на Merrill Lynch преди гласуването на акционерите през декември 2008 г. В крайна сметка, има данни, които показват, че ръководителите на компанията са знаели за 4.5-те млрд. долара загуба на Merrill през октомври, преди гласуването.

И защо само седмица, след като вие станахте главен юрист на Bank of America компанията реши да уведоми правителството за същите тези загуби, за които преди това беше пропуснала да каже на акционерите?

* Към г-н Даймън и г-н Мойнихан: Вашата индустрия яростно се противопоставя на на създаването на агенция за защита на потребителите. Ясно е обаче, че милионите ви дребни клиенти не бяха адекватно защитени, което доведе до затруднения и проблеми за много хора в цялата страна. Тъй като сте против създаването на такъв регулаторен орган, какво смятате, че трябва да се направи, за да не се стига отново до подобни проблеми?