На Уолстрийт има слух, че JP Morgan ще придобие Bank of America (BofA) в рамките на седмица, пише 247wallst.com.

Правителството на САЩ ще подкрепи сделката със 100 млрд. долара инвестиция в привилегировани акции издадени от новата компания.

Друг вариант е правителството да гарантира стойността на голям пул от активи на Bank of America. Говори се, че министърът на финансите на САЩ Тим Гайтнър е обсъдил сделката с главния изпълнителен директор на JP Morgan Джейми Даймън. Евентуалното „сливане" би унищожило напълно стойност на обикновените акции на BofA.

Правителството смята, че сделката може да е необходима, тъй като Bank of America неуспешно се опитва да оздрави финансите си. От Wall Street Journal информираха, че банката може да има нужда да набере 200 млрд. долара, като това е поредната възможност, която би изтрила стойността на обикновените акции.

Bank of America пострада сериозно през последните дни. Съд от щата Ню Йорк позволи на институционални инвеститори да се намесят в споразумението на стойност 8.5 млрд. долара между банката и акционери, които са загубили пари от ценни книжа обезпечени с ипотеки.

China Construction Bank Corp обяви, че Bank of America ще продължи да притежава 50% от нея. Много акционери се надяваха, че Bank of America ще продаде целия си дял в китайската банка, за да набере средства.

Някои анализатори пък смятат, че разходите на Bank of America по собствеността над ипотечния кредитор Countrywide Credit са нараснали невероятно много.