На Уолстрийт все още валят пари, когато дойде денят за бонуси в банките.

Средният бонус на работещите на Уолстрийт е 146 200 долара през миналата година, или с 9% по-малко, в сравнение с 2014 г., според данни на главния одитор на Ню Йорк Томас ДиНаполи.

Общо служителите на Уолстрийт са заработили 25 млрд. долара само в деня за бонуси.

Вижте още: Бутилка вино за 20 000 долара. Добре дошли на Уолстрийт

Бонусите обаче намаляват в две поредни години и отчитат сериозен спад, в сравнение с пика си през 2006 г., когато брокерите и трейдърите са получавали средно по 191 000 долара.

Въпреки това бонусите на Уолстрийт скачат в последните 30 години - факт, който постояно бива обсъждан по време на дискусии за неравноправното заплащане. През 1986 г. средният бонус е 14 120 долара. Дори и с приспадната инфлация, сумата днес се равнява на 30 522 долара, според Министерството на труда на САЩ.

На практика бонусите на Уолстрийт днес са пет пъти по-големи, в сравнение с 1986 г.

ДиНаполи отбелязва, че последният спад в бонусите е отражения на една "предизвикателна" година на Уолстрийт. Опасенията около забавянето на ръста на китайската икономика, резкият спад в цените на петрола и постоянният дебат за вдигането на лихвите от страна на Федералния резерв се отразиха негативно на пазарите.

Индексът S&P 500 на практика остана почти без промяна за 2015 г., след като бе нараснал с 11% през 2014 г.

Въпреки падащите бонуси, младите изглежда все още желаят да получат работа на Уолстрийт. Заетостта нараства във втора поредна година в компаниите в Ню Йорк, които са създали 4 500 нови работни места през миналата година. На Уолстрийт в града работят общо 172 400 души.

Подовете на борсите обаче не са толкова натоварени, както някога. Търговията с ценни книжа се е свила с 8%, в сравнение с преди финансовата криза, се казва в изявлението на ДиНаполи.