Над 15 милиона евро са щетите, нанесени от групата, задържана при операция „Шок". Европол смята, че това е най-мащабната операция, свързана с разплащателни карти, проведена досега. Това каза Михаел Раушенбах, началник на Департамента за противодействие на измамите с разплащателни средства в Европол на пресконференция в МВР.

Вчера стана ясно, че официалното кодово наименование на международната операция, в която участва и американската Сикрет сървис, е "Night clone card". По време на акцията в няколко града у нас, държави от ЕС и в САЩ бяха задържани над 60 души, които са източвали сметките на десетки хора през банкомати.

Над 15 000 разплащателни карти са клонирани от групата.

"Искам да поздравя най-вече българските правоохранителни органи, че организираха паралелни арести на 47 лица. Бих искал да благодаря на вътрешния министър за неговата силна ангажираност за противодействие на организираната престъпност", добави Раушенбах.

"Операция „Шок" е много ясен знак как можем да защитим правата на всички граждани по света, които стават обект на организирани престъпни групи и биват ощетявани финансово", коментира на свой ред Цветан Цветанов.

Той уточни, че по последни данни въпросната група е наброявала 73-ма души, 50 от които криминално проявени, и е действала няколко години.

"Естествен партньор в борбата с организираната престъпност е българският съд. В операция „Шок" участваха около 500 служители на МВР от 12 областни дирекции, благодаря на съдилищата за гледането на мерките във връзка с европейските заповеди за арест", заяви още вицепремиерът.

До този момент съдът пусна само двама от арестуваните в България членове на престъпната мрежа.

Очаква се да бъде разгледано искането на италианските власти, които са започнали разследването, задържаните да бъдат екстрадирани. Вчера шестима от групата заявиха, че са съгласни доброволно да бъдат изпратени в Италия и съдени там.

Източник: Фокус