5 112 семейства са се възползвали от възможността да ползват данъчното облекчение за плащаните от тях ипотечни кредити.

Това показват данните от обработените до момента декларации за облагане на доходите на физическите лица от 2009 г., публикувани на сайта на Националната Агенция по приходи.

Общият размер на данъка върху доходите, който семействата са спестили е 1,8 млн. лв. Средно всяко семейство е получило обратно по около 360 лв., тоест по около една средна месечна вноска по ипотечен кредит.

През тази година за първи път бе дадена възможност да се спести от данъци, заради изплащането на ипотечен кредит.

Данъчното облекчение за млади семейства дава възможност да се приспаднат от данъчната основа лихвените плащания по ипотечен кредит за закупуване на жилище.

Ползването на облекчението става с подаване на годишна данъчна декларация в НАП. Срокът за подаване на декларацията е до 30 април.

Към декларацията тази година се прилагаха копия на акта за граждански брак, справката за имотното състояние на съпруга, ползващ данъчното облекчение (издадена от Агенцията по вписванията), на договора за ипотечен кредит, на документите, удостоверяващи направените през 2009 г. вноски и на погасителния план.

През 2011 г. копията от документите, които ще се прилагат към декларацията, са значително по-малко, а редът за ползването на данъчното облекчение за млади семейства ще бъде опростен.