С над 71 млн. лева свободен ресурс по кредитните линии на Българска банка за развитие (ББР) разполагат търговските банки за договаряне на нови заеми, показват данните към 31 март 2010 г.

От тях 39 млн. лева са за оборотно и инвестиционно финансиране на малки и средни предприятия, а останалите 32 млн. лева са за целево финансиране на земеделски производители, информират от банката.

В началото на март 2009 г. ББР предостави финансов ресурс от 455 млн. лева на търговските банки на револвиращ принцип за срок от 5 до 10 години. Кредитните институции са длъжни да договарят с крайни кредитополучатели заеми минимум 95% от предоставената им от ББР кредитна линия.

От началото на годината досега са погасени над 500 заема, от които 428 са кредити по програмата за финансиране на селскостопански производители.

Максималният размер на кредитите за оборотно и инвестиционно кредитиране на МСП е до 2 млн. лева с фиксиран таван на лихвата до 8%. Заемитe по кредитната линия за земеделски производители са с максимален размер до 500 хил. лева и фиксирана лихва до 7.5%.