Над една трета, 35 на сто, от белгийците нямат доверие в банките на страната, сочи допитване до общественото мнение в Белгия, публикувано днес във фламандските вестници "Хег Беланг ван Лимбург" и "Газет ван Антверпен".

Най-недоволни са клиентите на Fortis и Dexia, до неотдавна смятани за най-големите банки в Белгия, въпреки че в тях имаше и значителни чужди капитали.

Заедно с това белгийците изразят масово несъгласие (87 на сто) с т.нар. "позлатени парашути", т.е. огромните възнаграждения на шефове на банки, предвидени в случай на предсрочно прекратяване на трудовите им договори.

Още повече, че за 90 на сто от анкетираните точно ръководителите на банките са отговорни за разразилата се в Белгия финансово-икономическа криза заради необмислените си решения.

Несъгласието с "позлатените парашути" вероятно се дължи в много голяма степен на факта, че когато кризата избухна в Белгия в началото на октомври м. г. и държавата трябваше да налее огромни средства във Fortis и Dexia, за да ги спаси от фалит, срещу което поиска шефовете на банките да си тръгнат, се оказа, че включените в трудовите им договори "компенсации" възлизат на между 4 и 8 млн. евро.

Междувременно икономическият ежедневник "Еко" разкри, че между 27 септември и 3 октомври м.г., най-кризисните дни за белгийската банкова система, Националната банка на Белгия е отпуснала близо 100 млрд. евро на банки, за да ги спаси от фалит.

Най-много пари е трябвало да бъдат осигурени на Fortis, от която разтревожени клиенти са изтеглили през същите броени дни близо 36 млрд. евро.