Пазарът на ипотечни кредити през ноември следваше плътно основните икономически тенденции не само у нас, но и в цяла Европа. Традиционно силен месец в годината за покупка на имоти и теглене на кредити за тях и тази година пазарът не изневери на тази тенденция. Разликата обаче е видима и тя е в активните клиентски групи на пазара и техните търсения.

Случващото се в Европа, а и у нас, накара хората с по-ниски доходи отново да се отдръпнат от пазара и да заемат изчаквателна позиция. По-заможните клиенти и тези с по-значителни спестявания пък се увеличиха и това се отрази на средния размер на теглените кредити, който отново тръгна нагоре. По-голямата активност на клиентите остана основно в големите градове на страната, а най-активен си остава пазарът в столицата.

„Изминалият месец беше специфичен поради разнопосочните сигнали, които икономистите и лидерите на мнение в световен план даваха за бъдещето на икономиката в Европа”, коментира изпълнителният директор на Кредит Център Тихомир Тошев. „От друга страна случващото се в България също караше част от потребителите да не се чувстват достатъчно сигурни, за да излязат на имотния пазар точно сега. Все пак голяма част от хората, планирали сделка с кредит през 2011 година, побързаха да я приключат преди края на годината, което увеличи обемите на усвоените кредити през ноември”, допълва Тошев.

Очакванията на кредитния консултант са през следващата 2012 година пазарът да продължи да се движи от тенденциите в ипотечното кредитиране. Там ще бъдат и основните търсения на българските граждани. Най-значителен дял отново ще има групата на купувачите на първи дом, но доста сделки ще бъдат направени и от собственици на имоти, които ще търсят подобряване на качеството и локацията на имота, който ползват. Покупката на по-голямо жилище на по-добра локация с цел повишаване на жизнения стандарт, както и покупките на жилище в по-големите градове, ще мотивират купувачите и ще повишат леко средния размер на кредитите през 2012 година.

При лихвите очакванията са да продължи оформилата се в края на 2011 година тенденция на сближаване на лихвите по левовите и евровите кредити. Що се отнася до лихвените нива, по-скоро те ще се движат около нивата си, оформени през 2011 година. Възможни са леки колебания и в двете посоки, като те по-скоро ще се определят от политиката и цената, която плащат за ресурса отделните финансови институции. „Сериозно поскъпване на ипотечните кредити, както и сериозен спад на лихвите по тях, не се очакват” – коментира Тихомир Тошев.

Разразилата се дългова криза в Европа и прогнозите за възможна втора рецесия и значително по-бавно възстановяване на пазарите накараха потребителите, избрали период с фиксирана лихва по кредитите си, да се чувстват по-спокойни и доволни от избора си.

„Според консултантите на Кредит Център интересът към тези продукти и в момента расте, тъй като се очаква възстановяването да е бавно и лихвите да не паднат. Затова възможността да фиксират лихвата си на нива по-ниски от 6.5% кара повече потребители да правят този избор”, коментира още изпълнителният директор на компанията.

Според прогнозата на Кредит Център за 2012 година най-активна ще е групата на възраст между 25 и 35 години, като най-младите участници на пазара – тези под 25 години, ще намалеят. Ипотеките ще са с ясно предназначение – за покупка на имот. Най-често ще са със срок между 16 и 25 години. Лихвите ще се колебаят в двете посоки, но в рамките на 0.25 – 0.75% разлика от сегашните, а цените на повечето имоти ще вървят леко надолу. Комбинацията от всички тези фактори при липсата на сериозен катаклизъм на световно ниво ще направи пазара добър за хората със стабилни доходи и спестявания.

През ноември средният размер на изтеглените ипотечни кредити в страната е 36 245 евро. Съотношението на валутите, в които са взети кредитите, е 91/9 в полза на еврото спрямо лева.

След понижението, регистрирано през октомври, през ноември консултантите от Кредит Център отчитат нарастване на средния размер на кредитите във всеки един от 4-те големи града на България, определящи облика на ипотечния пазар. Най-значително е повишението в София. Там за изминалия месец за покупка на нов дом са изтеглени средно по 46 280 евро, или със 7760 евро повече, отколкото през октомври. Във Варна средният размер на кредитите нараства с 6600 евро до 37 560 евро. Увеличение има и в Бургас и Пловдив, съответно с 560 евро и 1080 евро.