Напролет: Банките заливат пазара с жилища

5688
Напролет: Банките заливат пазара с жилища

Стотици българи ще останат без дом догодина заради необслужвани кредити. Невиждан бум в продажбите на ипотекирани имоти прогнозират брокерите. Според тях напролет апартаменти ще се предлагат на килограм. В САЩ правят всяка седмица пазар на къщи и ние сме се запътили натам, твърдят специалистите.

Банките вече се превръщат в най-големите собственици на имоти в държавата. Тенденцията да отнемат все по-често имуществото на длъжници се появи през тази година и лавинообразно се засилва, твърдят от бранша. "В патова ситуация сме. Вариантите за преоформяне на кредитите вече са изчерпани, трябва да си приберем обезпечението, макар че е изключително трудно да го продадем и да си вземем парите", коментират банкери, цитирани от в. Стандарт.

Индивидуалните схеми за погасяване на заемите са се сключвали на кило през 2009 и 2010 г. На клиента е даден шанс да обслужва договора си с разсрочка дори и 3 години. В много случаи се прави писмена договорка за плащане само на лихвата за определен срок. Това обаче утежнява кредита и хората задълбават в борчове, признават инспекторите. Затова и постигнатият ефект е незадоволителен.


Даденият срок на толеранс по стотици заеми изтича през 2012 г. "Очакваше се, че тогава кризата ще е зад гърба ни и хората ще имат редовни доходи. Прогнозите обаче са, че това няма да се случи, а безработицата ще расте", коментират кредитни експерти. Затова се очаква банките масово да прибягнат до отнемане на ипотекирани имоти.

За да се спасят от тромавите процедури в съдилищата и наемането на съдия-изпълнител, банкерите са се превърнали в дилъри на недвижими имоти. От директора до банковия инспектор - всички търсят клиенти за сделки с ипотекирани жилища. Някои от банките дори ползват услугите на агенции за недвижими имоти, за да намерят по-бързо купувач и да си върнат парите от лошия кредит.

При явяването на желаещ обаче е нужно споразумение със задлъжнелия собственик, за да се сключи сделката. Хората вече научиха за тази практика и сами идват при нас да търсят изгодно кола или жилище, признават банкерите. Продажби обаче трудно ставали, защото клиентите се надяват на сделка за жълти стотинки.

Процедурата чрез съдебен изпълнител засега върви много трудно. На първо място е фактът, че
става въпрос за кредити, теглени в периода 2007-2008 г., когато цените на имотите бяха на върха. Банките сега се стремят да си върнат средствата, които са отпуснали, но в същото време пазарните цени на същите имоти са паднали с близо 40%.

На практика се оказва, че обявените за продажба ипотекирани жилища се предлагат с много по-високи цени от пазарните. От друга страна, потенциалните купувачи се дърпат от подобни оферти, тъй като при евентуално спечелване на търга имат много кратък срок, в който трябва да внесат цялата сума по сделката. В повечето случаи едни и същи ипотекирани имоти се разиграват на публичен търг по 7-8 пъти, без да се яви нито един купувач за тях.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Севда Ангелова
# 0
12:12 | 22 December 2014
Най големите алигатори, това са банките. Раздаваха на който поиска кредити а сега оставят хората на улицата. Ние сме дребната им храна с която те си играят. Как при заплата от 300 лв. ти отпускат заем на който месечната вноска е 300 лв. то и на децата е ясно какъв е изхода от такъв кредит. Само че ние сме рая така ни е нарекъл поета и търпим всичко и за гушата да ни стиснат ние си мислим че ще се оправим някак. Такъв народ лесно се управлява. Правиш с него каквото си искаш а той си мълчи. Ех защо няма такива хиляди като мен пък да видим тогава как ще си разиграват коня.
Sergio
# 1
19:03 | 26 March 2012
Woah nelly, how about them aeppls!
Todorov
# 2
12:12 | 18 December 2011
не е верно, хората ще си намерят работа по 2000 евра и ще се опрявят, цената на квадрат ще достигне 12000 лева и още ще разте., нема криза, никога не е имало, в Бг има мизерия и несигурност която непрестанно се произвежда и държавата чрез нейните чиновници е най-голямия крадец!!!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg