Буквално преди година глобалната финансова система бе на ръба на пропастта. Днес положението е значително по-стабилно - печалбите на банките се завърнаха, а по всичко личи, че служителите им ще се поздравят с нелоши бонуси.

Но правителствените помощи ли спасиха кредитните организации? Има и различни мнения по въпроса.

В разгара на глобалната финансова криза, финансовата система остана на повърхността благодарение на многото милиарди средства на наркобизнеса, заяви директорът на Управлението на ООН по въпросите на наркотиците и престъпността Антонио Мария Коста.

За това как приходите на организираната престъпност миналата година станаха спасителен пояс за някои финансови организации, Антонио Мария Коста разказва пред Observer. Той отбеляза, че голяма част от средствата, заработени от мафиотите от продажбата на наркотични вещества (оценявани на 352 млрд. долара), огряват и финансовата система.

„В много от случаите парите от трафика на наркотици са били единственият достъпен капитал. През втората половина на 2008 г. ликвидността бе главният проблем на банковата система и следователно, ликвидният капитал бе жизнено необходим", смята Антонио Коста. Според него налице са доказателства, че някои банки са спасени точно по този начин.

Доказателствата, отбелязва британският Guardian, са получени от длъжностни лица от Великобритания, Швейцария, Италия и САЩ. Заявлението на шефа на отдела за противодействие с престъпността и наркобизнеса към ООН изостря въпроса за влиянието на организираната престъпност върху икономическата система във времена на криза, пише изданието.

Кои банки биха могли да бъдат спасени с пари от престъпната дейност? За това Антонио Мария Коста предпочете да не разпространява информация. Управлението, което той оглавява, трябва да разрешава проблеми, а не да сочи виновници, смята той. Освен това мръсните пари са „изпрани" и са част от официалната статистика.

По оценка на МВФ най-големите американски и европейски банки загубиха за периода януари 2007 - септември 2009 г. над 1 трлн. долара - тези активи бяха определени като „токсични". В разгара на кризата някои големи учреждения бяха национализирани или погълнати, а други „нещастници" просто отпаднаха от играта.

Реакцията на британските банкери от шокиращото заявление на Коста бе напълно предсказуема. Разбира се, те не могат да се съгласят с обвиненията и искат доказателства. „В системата имаше нужда от средства и тази нужда, до голяма степен, се подсигури от централните банки", разказа пред Guardian представител на Асоциацията на британските банкери.