Парламентът отмени решенията за избор на Иван Искров за управител на БНБ за втори мандат и на Николай Неновски за подуправител на банката, защото са приети предсрочно от 40-то Народно събрание, информира БТА.

146 народни представители бяха „за". Единствено депутати от ДПС и Коалиция за България гласуваха против това решение, но събраха едва 59 гласа. На следващото заседание на парламента ще бъдат предложени кандидатурите за двете длъжности в управата на БНБ, които ще се овакантят в началото на октомври, когато и на двамата изтича мандата, посочи БГНЕС.

От Коалиция за България остро разкритикуваха решението на парламента, тъй като според Румен Овчаров ако ГЕРБ искат да имат свои представители в ръководството на БНБ, трябва да спазват законността и институционалната цялост.

Рано тази сутрин преди извънредното заседание на парламента управителят на БНБ Иван Искров депозира оставката си пред Народното събрание. Мотивите му за това са, че и той самият е избран заедно със заместника си Николай Неновски предсрочно на заседанието на 40 - то Народно събрание на 28 май. В официалното си искане до парламента управителят на БНБ благодари на народните представители, които са го избрали за втори мандат и на премиера Бойко Борисов за добрите думи, които е казал за него.

Със 158 гласа „за" от 175 присъстващи депутати парламентът реши в началото на заседанието да промени втора точка от дневния си ред, която вече става „избор на нов управител и подуправител на БНБ". Според Коалиция за България, позиция изразена от народния представител Петър Димитров, управляващото мнозинство трябва да свика извънредно заседание на парламента, на което да бъде разгледана и приета антикризисната програма на правителството с оглед напрежението, което ще се натрупа след оставката на Искров.

Ако от ГЕРБ не могат да осигурят свикването на подобно извънредно заседание или на редовно те трябва да разпуснат парламента в парламентарна ваканция, за да не се харчат излишни средства за дневни и командировки. Народното събрание продължава да не работи и да симулира дейност, добави Димитров.

В изборната нощ, на 5 юли, когато ГЕРБ спечели парламентарните избори Бойко Борисов, каза, че в края на мандата Тройната коалиция назначи свои хора като ръководители и на БНБ, и на НОИ.

Ще се водят разговори с управителя на БНБ Иван Искров, каза Бойко Борисов в отговор на въпрос дали ще смени Искров, чийто мандат бе прекратен 6 месеца преди изтичането му и след това бе праназначен за още 6 години. Преди по-малко от седмица вече като премиер Борисов подчерта, че оценяват професионалистите и даде за пример запазването на Иван Искров като управител на БНБ.

Със 165 гласа за, 6 против, без въздържали се, Народното събрание преизбра Иван Искров за втори мандат като управител на БНБ на 28 май 2009г. От трибуната на парламента тогава Иван Искров предложи за подуправител на банката да бъде назначен проф. Николай Неновски.

Иван Искров е управител на Българската народна банка от октомври 2003 г. Преди да заеме тази длъжност, той е бил народен представител от 2001 г. до 2003 г., председател на Комисията по бюджет и финанси, член на Комисията по европейска интеграция и член на Съвместен парламентарен комитет (СПК) България - Европейски съюз. От 1999 г. до 2001 г. е бил изпълнителен директор и член на УС на "Росексимбанк" АД.

През периода 1997 г. - 1999 г. Иван Искров е бил изпълнителен директор и член на УС на "Банка ДСК" АД. Преди това от 1993 г. до 1997 г. е заемал длъжностите експерт, инспектор и старши инспектор в БНБ, управление "Банков надзор".

Снимка: БГНЕСФото