Насърчителна банка домакин на среща на банките за развитие на страните от ЕС

602
Насърчителна банка домакин на среща на банките за развитие на страните от ЕС

Насърчителна банка ще бъде домакин на годишната среща на Мрежата на европейските финансови институции за подпомагане на малки и средни предприятия (NEFI), която ще се проведе на 13 март т. г. в София. Събитието е форум, на който банките за развитие обсъждат актуални проблеми, свързани с насърчаване на сектора на малките и средни предприятия.

В организацията членуват само банки за развитие на страните от Европейския съюз. Насърчителна банка бе приета като наблюдател още през 2004 г., а от януари 2007 година е неин пълноправен член.

Европейската организация проявява голям интерес към процеса на трансформирането на Насърчителна банка в банка за развитие и именно затова на последната сесия в Париж бе решено домакинството да бъде поверено на София.

NEFI е създадена през 1999 година и в нея членуват 12 банки за развитие от Швеция, Австрия, Финландия, Латвия, Испания, Германия, Италия, Унгария, Франция, Люксембург, Словакия. През последните години банките от организацията са подкрепили и отпуснали около 20 млрд. евро под формата на заеми и гаранции за над 117 000 малки и средни предприятия в цяла Европа.

България все още е единствената държава в ЕС заедно с Ирландия, в която няма действаща банка за развитие. На 19 април 2007 г. Министерски съвет взе решение за трансформиране на Насърчителна банка в Банка за развитие. Новата институция ще стартира дейността си след приемането на специален закон.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg