УниКредит Лизинг и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) официално подписаха договор за кредитна линия в размер от 80 млн. евро в края на миналата седмица, съобщиха от лизнговата компанията за Profit.bg

Споразумението беше подписано от Пламен Минев, главен изпълнителен директор на УниКредит Лизинг, Матео Кавацоли, главен финансов директор на УниКредит Глобал Лизинг и Марта Гайечка, вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка.

За лизингови вземания могат да кандидатстват фирми с не повече от 3 000 служители в секторите, приети от ЕИБ. Освен това кандидатите трябва да са регистрирани по търговския закон. Да имат дейност не по-малко от 2 години, нормална счетоводна отчетност и добро финансово състояние. Не на последно място - да имат реалистични проекти за инвестиране.

„Над 90% от фирмите в България са с персонал под 3 000 души", сподели Минев при подписването на договора. „Това означава, че нашата кредитна линия предоставя на почти целия реален сектор в българската икономика възможности за финансиране", допълни той.

Получените 80 млн. евро ще бъдат насочени в няколко направления. На първо място, това са проекти в сферата на енергетиката и по-специално енергоспестяване и развитие на алтернативни енергийни източници. Друга част от сумата ще бъде използвана за инфраструктурни проекти, в това число - здравеопазване, наука, образование и т. н. От трета част ще се възползват работещи фирми в областта на туризма, селското стопанство и на услугите.

„Българската икономика е малка, но силно ориентирана към Европа и света. Насочването на тези средства към нея ще бъде от изключителна важност за развитието на малките и средни предприятия в страната", добави Пламен Минев.

Сн.: Пламен Минев, главен изпълнителен директор на УниКредит Лизинг (на преден план)