Авторитетното списание Global Finance изготви класация на най-добрите банки на развиващите се пазари в Централна и Източна Европа.

С помощна на анализатори и консултанти от банковия сектор, редакторите на списанието са избрали най-добрата банка за целия регион, както и най-добрата банка в 22 отделни държави в региона.

Сред критериите за подбора на победителите са ръст на активите, рентабилност, стратегически връзки, обслужване на клиентите, конкурентно ценообразуване и иновативни продукти.

Най-добрата банка в Централна и Източна Европа, според Global Finance, е австрийската RZB/Raiffeisen International. Три от подразделенията на банката в региона са избрани за най-добри в своите страни - Босна и Херцеговина, Косово и Сърбия.

Raiffeisen е третата най-голяма банка в Австрия и има мултинационално присъствие извън Европа, но счита Централна и Източна Европа за своя ключов пазар. Банката присъства в 17 различни държави и обслужва 15 милиона клиенти от 3 100 офиса. RZB/Raiffeisen отчита консолидирана печалба след данъци в размер на 433 млн. евро за 2009 г. както и 12.3 млрд. евро средства в брой.

OTP Bank е най-добрата банка в Унгария, докато SEB Bank доминира в Литва и Латвия.

Най-добрата банка в България, според класацията на Global Finance е UniCredit Bulbank.

Докладът на Global Finance за най-добрите банки на развиващите се пазари покрива и регионите Азия, Близкия Изток, Африка и Латинска Америка.

Най-добрата банка в Латинска Америка е испанската Banco Santander. През 2009 г. Santander Group е четвъртата най-голяма банка в света по печалба и осмата по пазарна капитализация, а акциите й се търгуват на борсите в Ню Йорк, Лондон и Мадрид. В Латинска Америка Santander присъства на пазарите в Бразилия, Аржентина, Пуерто Рико, Чили, Колумбия, Перу, Уругвай и Мексико.

Важните развиващи се страни от Близкия Изток ще предлагат комплексни възможности за инвестиции и растеж през следващото десетилетие, а National Bank of Kuwait (NBK) е определена от Global Finance за водещата банка в региона. NBK отчита 266.63 млн. долара печалба за 2009 г. и е имала 12.9 млрд. долара активи.

Базираната в Лондон Standard Chartered развива дейност в 13 страни в Африка и е определена от Global Finance за най-добрата банка на континента. Към 26 март 2010 г. акциите на листваната на борсите в Хонконг и Лондон банка отчитат над 41% скок в цената за последните 52 седмици.

Друга лондонска банка успява да оглави ключовия развиващ се пазар на Азия и това е HSBC. Банката има 1 161 офиса в Азиатско-тихоокеанския регион, в това число 170 офиса в Китай, 330 в Хонконг, 150 в Индия, 211 в Индонезия, 27 в Сингапур и 51 в Малайзия. Акциите на HSBC се търгуват на борсите в Ню Йорк, Лондон, Париж, Хонконг и Бермуда.

Станете наш почитател във Facebook