Силният старт на борсата през началото на годината, както и добрият завършек на изминалата година правят много лесен отговорът на въпроса „Инвестиции на борсата или в депозит през 2013 г.“ (разбира се, като се вземе предвид, че става въпрос до момента и бъдещата доходност от инвестиции в акции не е гарантирана).

От началото на годината индексът на сините чипове SOFIX е донесъл на инвеститорите доход от над 12%, което е около два пъти повече, в сравнение с годишния доход на най-добрите депозити.

Ето и кои са най-добрите депозитни предложение към момента, като сме задали като критерий депозит над 10 000 лева с фиксирана лихва в сайта за банкови услуги moitepari.bg.

Ефективна лихва от 6.3% носи депозит с фиксирана лихва и изплащането й в деня на падежа в Ти Би Ай Банк – депозит „Привилегия“. Този депозит има опция за тримесечен период с лихва от 4.75% (ефективна лихва от 4.28% с приспадане на данъка) на годишна база и шестмесечен с лихва от 5.75% (5.18% с приспадане на данъка).

Второто най-добро предложение откриваме от Райфайзенбанк България при „Детски депозит“ в лева, като минималната сума за такъв е от 100 лева. Ефективната годишна лихва, която е фиксирана и се плаща в деня на падежа, е 6.2%.

Този депозит се открива от родител или настойник за деца от 0 до 18-годишна възраст от родител, настойник или трето лице. Крайният срок на депозита е навършване на пълнолетие на титуляра на депозита (18-годишна възраст).

При депозитите с ефективна лихва от 6 или повече проценти откриваме само при още един продукт и той отново е свързан с детски депозит - „Асет Детство“ на Интернешънъл Асет Банк. Минималната сума е от 500 лева, като лихвата се начислява годишно, изплащана при падежа на депозита.

Не е случайно, че двете предложения за детски депозити са сред трите най-изгодни на пазара, предвид факта, че детските депозити не се облагат с данък лихва, тъй като тези депозити нямат точно определен срок и при тях се приема, че падежът съвпада с навършване на пълнолетие на титуляра.

Далеч по-надолу са следващите най-добри оферти при депозитите, като откриваме четири предложения с ефективна годишна лихва от 5.4%, като едното от тях – на Търговска Банка, е при ниво от 5.41%. Другите три предложения се предлагат от Интернешънъл Асет Банк, Българо Американска Кредитна Банка АД и Банка Пиреос България АД.

Още шест предложения има на пазара на депозити с фиксирана лихва над 5%.

Сред предложенията на банките най-висока минимална сума за откриване на депозит се изисква от Общинска Банка – по предложението й специален срочен влог "Капитал". Минималната сума за подобен род влог е 10 000 лева, а ефективният годишен лихвен процент е в размер на 4.28%.

Още три банки откриваме със сравнително високи изисквания за минимална сума за откриване на депозит от над 5 000 лева и това са СИБанк – с атрактивен срочен депозит с ефективна лихва от 5.18%, Токуда Банк с „Бонус плюс“ от 4.58% ефективна лихва и МКБ Юнионбанк с лихва по „Депозит Аванс“ и ефективна лихва от 4.5%.