Ръководството на германската банка KfW се сблъска със затруднения, след като установи, че тя е извършила трансфер на над 300 млн. евро на фалиралата американска банка Lehman Brothers, съобщава AP.

Двамата служители, извършили транзакцията, са уволнени, служителят, отговарящ за вътрешния контрол, също е санкциониран, се съобщава в комюнике на Министерството на икономиката и финансите.

Транзакцията е била извършена в понеделник, по силата на споразумение между двете банки. По-рано обаче американската банка вече беше обявила фалит.

KfW не са сигурни, че ще успеят да си възстановят сумата. Междувременно германският Bild определи банката като "най-тъпата в Германия", а министърът на икономиката Шайнбруг не можа да се въздържи от коментара, че никога не си е представял, че нещо подобно е възможно.

След драматично нощно заседание с участие на представители на правителството се оказа, че мениджмънтът на банката при рискови ситуации е допуснал фатална грешка, превеждайки 300 милиона евро на Lehman и е загубил още 186 милиона от операции с американската банка.

Загубата, която KfW ще понесе в резултат от грешно преведените пари, ще е за сметка на германските данъкоплатци.