След като във вчерашния ден се спряхме на печалбите, постигнати от банките в България, днес ще ви представим и най-големите трезори у нас.

Общо 18 от опериращите към края на 2013 г. 30 търговски банки управляват активи за повече от 1 млрд. лв., сочи справка на Profit.bg.

Лидери по този показател са Уникредит Булбанк и Банка ДСК, разполагащи съответно с 12.7 и 8.9 млрд. лв., като по този начин изпреварват Първа инвестиционна банка, имаща 7.44 млрд. лв. под управление.

В челото са още публичната Корпоративна Търговска банка и Обединена Българска банка, където разликата в активите им е около 25 млн. лв. или 6.7 млрд. лв.

Сред първата десетка попадат още Райфайзенбанк, Пощенска банка, публичната Централна кооперативна банка, SG Ескпресбанк и Алфа банк.

Активи за над 1 млрд. лв. управляват и други осем банки – Банка Пиреос, СИБАНК, Алианц банк, Българска банка за развитие, Инвестбанк, МКБ Юнионбанк, Прокредит Банк и Общинска банка.

Промяна в класацията на най-големите банки в страната може да се очаква не по-рано от края на първото тримесечие, когато БНБ трябва да одобри сделката между Корпоративна търговска банка и Креди Агрикол България, което да бъде отразено и в отчета на банката.

Както вече знаем, Първа инвестиционна банка закупи МКБ Юнионбанк, с което сериозно ще се намеси в битката за най-големите банки у нас.

Към края на 2013 г. активите на банковата система у нас са 85.7 млрд. лв., като растат с 1 млрд. лв. само за последното тримесечие и с 3.3 млрд. лв. за изминалата година.

В края на 2011 г. активите на родните банки бяха 76.8 млрд. лв., а към 31 декември 2010 и 2009 г. те са 73.7 и 70.8 млрд. лв.