Общо 18 са банките в България, управляващи активи за над 1 млрд. лв., сочат изчисления на Profit.bg. Две от 28-те банки в страната пък управляват над 10 млрд. лв.

Данни на Българска народна банка към края на 2015 г. сочат, че Уникредит Булбанк и Банка ДСК продължават да са най-големите в банковата система с активи съответно за 17.3 млрд. лв. и 11.1 млрд. лв.

Публичната Първа инвестиционна банка, която през 2015 г. изплати 775 млн. лв. от ликвидната подпрепа, получена през юни 2014 г., остава на трета позиция с активи за 8.67 млрд. лв.

Припомняме, че оставащата част от подкрепата, възлизаща на 450 млн. лв., е дължима до края на май 2016 г., съгласно плана, одобрен от Европейската комисия.

В топ 5 на най-големите банки в страната са още Обединена Българска Банка и Райфайзенбанк с респективно 6.5 и 6.4 млрд. лв. под управление.

След тях се нарежда Пощенска банка с активи за 5.75 млрд. лв. Банката, която придоби Алфа банк, може да се придвижи напред в подреждането след финализирането на сделката, тъй като активите на последната са малко над 1 млрд. лв.

Сосиете Женерал Ескпресбанк се нарежда на седмата позиция, но любопитното тук е, че активите на банката растат най-бързо в банковата система, като изключим водещите две банки Уникредит Булбанк и Банка ДСК.

Друга публична банка – Централна кооперативна банка, която е част от структурата на Химимпорт, Банка Пиреос и СИБАНК допълват челните десет, изпреварвайки Алианц Банк и Инвестбанк.

Държавната Българска банка за развитие, Прокредит Банк, Интернешънъл Асет Банк, Общинска банка, Алфа Банк и БАКБ са останалите финансови институции с активи за над 1 млрд. лв.

Най-малката по размер на активи банка в страната е Ишбанк, управляваща 7.8 млн. лв. Пред нея е друга турска институция Те Дже Зираат Банкасъ с 89 млн. лв., както и Виктория с 166.9 млн. лв.

Активите на банковата система растат до 87.5 млрд. лв. спрямо 85.13 млн. лв. в края на 2014 г.