Най-големите банки в страната към 30 септември 2015 г.

4436
Най-големите банки в страната към 30 септември 2015 г.

В събота бе обявено, че Алфа Банка и Юробанк Ергасиас са сключили окончателно споразумение по отношение на придобиването на операциите на клона на Алфа Банк в България от дъщерното дружество на Юробанк в България – Юробанк България АД.

След окончателното приключване на сделката Пощенска банка ще се превърне в четвъртата най-голяма банка в страната, сочат данни на Българска народна банка към 30 септември.

Активите на обединената институция ще са 6.53 млрд. лв. По този начин Пощенска банка ще изпревари Обединена Българска Банка и Райфайзенбанк, чиито активи в края на деветмесечието са 6.437 млрд. лв. и 6.374 млрд. лв.


Кои са трите най-големи банки в страната?

Челните позиции се държат от Уникредит Булбанк и Банка ДСК, управляващи активи за 16.4 млрд. лв. и 10.4 млрд. лв.

Третата позиция е за Първа инвестиционна банка с активи за 8.77 млрд. лв. Трите най-големи банки управляват 35 млрд. лв. от съвкупните 85 млрд. лв. на банковата система, или близо 42 на сто.

В топ 10 попадат още Сосиете Женерал Експресбанк с 5.15 млрд. лв., Централна кооперативна банка с 4.59 млрд. лв., както и Банка Пиреос и СИБАНК с активи за съответно 2.7 и 2.5 млрд. лв.

От началото на 2015 г. с най-бърз тем растат активите на Те Дже Зираат Банкасъ (27.74%), ИНГ Банк с 22 на сто и Българо – американска кредитна банка с над 18%.

Ръстът при Ти Би Ай Банк е от 17.5%, а при Алианц Банк и Сосиете Женерал Експресбанк – респективно 14.69 и 12.60 на сто.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg