Базираната в Абу Даби инвестиционна компания Aabar Investments PJSC, която е най-големия акционер в Daimler AG, е закупила 4.99-процентен дял в италианската банка UniCredit SpA, информира Bloomberg, цитирайки главния изпълнителен директор Мохамед Бадауи Ал-Хюсейни.

"Секторът на финансовите услуги е нещо, от което се интересуваме," казва Ал-Хюсейни. Aabar е закупила делът в UniCredit на пазара, според него.

От UniCredit за сега няма официална информация. Новинарската агенция Radiocor разпространи новината по-рано днес.

Делът на Aabar в UniCredit, която е най-голямата италианска банка, се оценява на около 1.84 млрд. евро по вчерашната цена на затваряне. Така Aabar става вторият най-голям акционер след Mediobanca SpA. След нея остават фондация, която притежава 4.98% и Централната банка на Либия, която има около 4.6-процентен дял в UniCredit.

Aabar, която придоби подразделението за частно банкиране на American International Group Inc., през март закупи конвертируеми облигации на UniCredit на стойност 49.8 млн. евро. Облигациите могат да бъдат конвертирани в обикновени акции, а падежът им е през 2050 г.

Тази година италианската банка набра 4 млрд. евро от продажбата на нови акции, като в същото време се освобождава от активите, които нямат стратегическо значение и намалява разходите си, за да подсили капитала си.

Aabar пък обяви на 22 юни, че може да обмисли делистване от фондова борса в Абу Даби. Бордът на директорите днес се среща, за да обсъди свикване на събрание на акционерите, на което компанията да бъде превърната в акционерно дружество и да бъде делистната от борсата.