Дълговата криза, вихреща се в много части на света прави все по-актуален въпроса относно способността на централните банки да се борят с нея и качествата на централните банкери. Ето и кои са 10-те най-лоши лидери на централни банки в света:

10. Рашид Мохамед Ал Мараж, Бахрейн

Страната е на прага на политическа криза след спадът на икономиката с 1.4% през първото тримесечие, според данни на Ройтерс. По време на рецесията от 2008 година тя страдаше моментно от дефлация.

9. Жан-Клод Трише, ЕС

Нарастващите дългови проблеми в Еврозоната, безспорно поставят ръководителя на Европейската Централна Банка в центъра на вниманието, както и в тази негативна за него класация. Дълговата криза в Европа заплашва от икономическа катастрофа целия свят.

Все повече стават анализаторите, които поставят под съмнение и бъдещето на единната валута.

8. Филип Хилдебранд, Швейцария

Швейцарската централна банка се проваляше много пъти в усилията си да въведе контрол върху валутата си, след като инвеститорите се обръщаха към нея като „спасителен остров". В крайна сметка поскъпналата местна валута нарани сериозно швейцарската икономика, преди тя да бъде закотвена към еврото.

7. Дувури Суббарао, Индия

Високото ниво на инфлацията продължава да мъчи икономиката на страната въпреки усилията на централната банка, която продължава да повишава нивата на лихвите. Вследствие на това, икономиката забави значително ръста си, поради по-високите лихви, все още ръководителя на централната банка обаче не може да се справи с инфлацията.

6. Бен Бернанке, САЩ

Критиците на председателя на щатския резерв са много и го атакуват по много направления относно паричната политика водена от резерва. Решението на Бернанке да държи нивата на лихвите изкуствено на близки до нулевите нива, разделиха специалистите на две. Много са спорни и ефектите от мерките предприети от Фед по стимулиране на икономиката на страната, както и дали само не са подклаждали инфлацията.

5. Андрас Симор, Унгария

Високите лихви в страната са наранили сериозно икономическия ръст в Унгария, според Ройтерс. Предвид на относително ниската и под контрол инфлация, според икономистите подобни лихви са непривични и пречат на икономическото развитие.

4. Масааки Ширакау, Япония

Неуспешните усилия на японската централна банка да спрат поскъпването на националната валута на страната са всеизвестни. Скъпата японска валута сериозно наранява икономиката на страната и особено износа й.

3. Ким Чоонгсу, Южна Корея

Инфлацията може сериозно да нарани икономиката на страната и да излезе извън контрол. За тази година тя се очаква да възлезе на 4%. Толкова се очаква да е и ръстът на икономиката.

2. Абдула бин Сауд Ал-Тхани, Катар

Инфлацията в страната принуди катарското правителство да фиксира местната валута към долара. Предвид ситуацията обаче, от МВФ определиха това действие, като „неудачно" и призоваха централната банка на страната да предприеме други действия в тази насока.

1. Мерседес Марко дел Понт, Аржентина

Рейтинговата агенция Moody's постави негативна перспектива на частните банки в страната по-рано през този месец. Според агенцията политиката на централната банка е произвела висока инфлация, а негативните лихви са опасни за банките. Инфлацията е при нива от над 20%.