Най-печелившите банки в страната за 2012 г.

7115
Най-печелившите банки в страната за 2012 г.

Две от опериращите в страната 31 банки приключиха изминалата година с печалба от над 100 млн. лв., а 11 от тях с положителен финансов резултат от над 10 млн. лв. Това показва справка на Profit.bg в публикуваните от централната ни банка данни за банковата система.

Двете най-големи банки в страната по размер на активите си, обявиха и най-добри резултати за 2012 г. Уникредит Булбанк е с печалба от 212 млн. лв., след отчетените 232 млн. лв. за преди година, докато Банка ДСК има 191.3 млн. лв. печалба срещу 85.3 млн. лв. за 2011 г.

Публичната Корпоративна търговска банка отчита трети най-добър резултат – 56 млн. лв., въпреки че за трета поредна година банката бележи спад в печалбата си.


В топ 5 попадат още SG Експресбанк и друга от публичните банки в страната Първа инвестиционна банка, обявили печалби в размер на 46.2 млн. лв. и 28.9 млн. лв.

С положителен финансов резултат са общо 21 от банките, като над 10 млн. лв. печалба имат още Българска банка за развитие, Сити Банк, Прокредит банк, Алианц Банк България, ЦКБ и Сибанк.

Най-губещата банка в страната за изминалата година е Обединена българска банка, обявила загуби в размер на повече от 40 млн. лв., спрямо печалба от 30 млн. лв. за година по-рано.

Най-голям спад (като абсолютна стойност) във финансовия си резултат за 2012 г. има Райфайзенбанк. Банката, реализира печалба от 4.17 млн. лв., или с близо 47 млн. лв. по-малко от предходния период.

Българският бизнес

Автор: Кристиян Костов

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Yina
# 0
13:03 | 13 March 2013
My problem was a wall until I read this, then I smsaehd it.
Йордан Господинов
# 1
12:03 | 6 March 2013
Смешно е ОББ да се обявява като най-губеща,тя е една от банките,които цакат най-много клиентите си.
чичко паричко
# 2
18:02 | 6 February 2013
Ха сега да ги видим големите ни банкови мениджъри, които в професионалните им биографии стоятт дипломи от така наречени "престижни" университети и тези дипломи стоят по стените на кабинетите им. Знам от моя дядо, че диплома не върши работа иска се и акъл!! Ако управляваш малка частна фирма и направиш загуба или поне си на нула, как ще я развиваш, как ще изхранваш семейството си. Нека тези български банкери да ги видим какво ще правят!! Сега да върнат на собствениците бонусите които получиха през изминалите години. Да им е честито!!
Лоби Банков
# 3
22:02 | 4 February 2013
10 банки на загуба. Една трета от банките на ЗАГУБА.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg