Анализ на MKB Unionbank показва, че все повече в страната се предпочитат депозити със срочност между три до шест месеца.

През последните месеци се наблюдава динамика в поведението на домакинствата на депозитния пазар у нас, показва официалната статистика. Интересът към депозитите със срок до 1 месец рязко спада, като през 2009 г. вложените суми намаляват с около 25% както в лева, така и в евро, се казва в материала на финансовата институция.

„Макар и не толкова рязко, пада атрактивността и към сключване на депозити със срок над 1 година (едногодишни, двугодишни и пр.). Причина за това поведение е както желанието на домакинствата да максимизират дохода от спестяванията си (лихвите по по-големите матуритети са по-високи), така и традиционната им склонност да избягват „затварянето" на парите си за по-дълъг срок от една година ( което по-силно е изразено в момент на криза). Освен това повечето промоционални депозити през 2009 г бяха именно в границата 3-12 месеца", се посочва в анализа.

Най-осезаемо през изминалата година, според банката, се увеличават като процент депозитите със срочност между три и шест месеца. В лева ръстът е 77%, а при депозитите в евро - 53 на сто. Значителна атрактивност показват и продуктите със срок от един до три месеца, които се увеличават съответно с 45% и 47%.

Предпочитани през последните месеци са и депозитите със срочност между 6 месеца и 1 година, което категорично показва високо доверие в депозитите като най-сигурната и ликвидна инвестиция в условията на криза.

Освен сигурни, спестяванията в банки са източник и на добра доходност. През последните пет години лихвите по депозити в лева са се увеличили между 46% и 88% в зависимост от матуритета. Лихвите по депозитите в евро показват по-голяма волатилност, като при тях ръстът за същия период е между 45 и 160 процента.

През 2010 г. очакванията са депозитите да продължат да нарастват умерено. След ръста от 12% по привлечените средства от граждани и домакинства през 2009 г., прогнозите за тази година са за увеличение с не повече от 10 на сто, смятат експертите от MKB Unionbank.

С очакваното подобрение на икономическата конюнктура у нас, ще продължи вече започналото в края на 2009 г. понижение в лихвените нива по кредити и депозити. Ако в момента средно доходността на годишна база в лева за най-търсените депозити е между 7.41% - 7.86%, прогнозите са към края на 2010 г. нивата да се върнат под границата от 7 на сто. По вложенията в евро по най-търсените продукти лихвата е в диапазона 6.07% - 6.57%, като прогнозите са до края на годината да се намалят до около 6 на сто, смятат от банката.