Очакваното назначение на италианеца Марио Драги за президент на Европейската централна банка заплашва да разпали диспут за ръководството на институцията, пише в. „Файненшъл таймс".

Вчера Германия последва Франция в подкрепата си за италианеца. Дълги години се смяташе, че наследникът на Трише ще е германец.

Назначението на Драги, което ще стане факт през ноември, означава, че двама души от шестчленния изпълнителен съвет на ЕЦБ ще бъдат италианци, освен ако сънародникът на бъдещия президент - Лоренцо Бини Смаги не реши да се оттегли.

Така втората по големина икономика в еврозоната, Франция, може да изгуби мястото си в съвета. Все пак знак за възможен компромис се появи миналия месец, когато френският президент Никола Саркози обяви, че очаква в замяна на френската подкрепа за Драги, Бини Смаги да се откаже от мястото си в ЕЦБ в полза на френски представител, напомня FT.

Германия пък поиска два поста в замяна на подкрепата си. Йорг Асмусен, който е държавен секретар към германското финансово министерство, ще се кандидатира за управлението на икономическата и финансовата комисия на ЕС, която се занимава с подготвяне на срещите на европейските финансови министри и събранията на финансовите министри от Еврозоната.

В същото време Йенс Вайдман, който от 1 май ще бъде президент на Германската централна банка, ще иска да поеме управлението на Съвета за финансова стабилност, който трябва да идентифицира слабостите на световната финансова система.

Междувременно в четвъртък Холандия също изрази притеснение за равновесието на силите в управата на ЕЦБ и обяви, че преразглежда кандидатурата на Марио Драги.

Италианецът е 63-годишен професор по икономика, бивш служител в Световна банка и шеф в Голдман Сакс. Въпреки, че 17-те членки на еврозоната имат срок до края на следващия месец, за да определят наследника на Трише, се смята, че Драги е почти назначен.

Източник: Фокус