Най-голямата гръцка банка, National Bank of Greece (NBG), ще търси одобрението на акционерите си за издаването на емисия привилегировани акции на стойност до 1.5 млрд. евро (2.37 млрд. долара) с цел увеличаване на капитала и финансовия си растеж, предава Ройтерс.

Новите акции ще могат да бъдат изкупувани обратно от банката и ще имат фиксиран дивидент, съобщава NBG.

Книжата няма да дават право на глас на акционерите и ще бъдат листнати на чужда фондова борса. Съществуващите акционери ще се откажат от правата си.

"Средствата, набрани от емисията, също така ще се използват за финансиране на придобивания в Русия, Украйна и Египет, които представляват интерес като пазари, ако банката прецени, заявява висш служител на NBG, пожелал да остане анонимен.

Акциите ще бъдат издадени на няколко етапа, като в първата половина на предлагането банката цели да набере 500 млн. евро.

Годишното събрание на акционерите на NBG ще се състои на 17 април.

NBG набра 3 млрд. евро през 2006 за закупуването на Турската Finansbank, с което става първата гръцка банка, която стъпва на Турския пазар.

NBG разполага с най-голямата мрежа от клонове и банкомати в Гърция, а акциите на банката са листнати за търговия на Атинската и Нюйоркската фондова борса.