Европейският тримесечен лихвен процент Euribor, индикатор, въз основа на който се изчисляват лихвите по редица кредити от банките, се е повишил двойно за последната една година.

Това неимоверно ще окаже въздействие, ако не в посока на увеличаване на лихвите на финансовите кредитни институции, то поне в липса на възможност за по-нататъшното им понижение.

Тримесечният Euribor се е повишил до 1.17% към настоящия момент, на фона на 0.6% през лятото на миналата година, когато кризата доведе до нисък процент за стимулиране на ръста в Еврозоната.

В основата на повишението на този лихвен процент стоят очакванията за повишение на лихвите от страна на Европейската централната банка в условията на скъпи хранителни суровини и горива, които увеличават риска от високо ниво на инфлация.

Инфлацията в Еврозоната е при ниво от 2.4% към настоящия момент, което е значително над обявената зона на комфорт от ЕЦБ при 2% на годишна база.

Кредитите в евро съставляват основната част от отпуснатите кредити. Надбавката над този лихвен процент, която банките слагат (отчитайки системния риск за страната ни) е относително висок и най-вероятно повишението му няма да се усети веднага.

Повишението на този лихвен процент неимоверно би оказал влияние и върху отпуснатите в левове кредити, въз основа на обвързаността на родната валута с европейската.

Това е най-високото ниво за Euribor от лятото на 2009-та година насам.