Не чакайте лихвите по кредити да се понижават!

1116
Не чакайте лихвите по кредити да се понижават!

Европейският тримесечен лихвен процент Euribor, индикатор, въз основа на който се изчисляват лихвите по редица кредити от банките, се е повишил двойно за последната една година.

Това неимоверно ще окаже въздействие, ако не в посока на увеличаване на лихвите на финансовите кредитни институции, то поне в липса на възможност за по-нататъшното им понижение.

Тримесечният Euribor се е повишил до 1.17% към настоящия момент, на фона на 0.6% през лятото на миналата година, когато кризата доведе до нисък процент за стимулиране на ръста в Еврозоната.

В основата на повишението на този лихвен процент стоят очакванията за повишение на лихвите от страна на Европейската централната банка в условията на скъпи хранителни суровини и горива, които увеличават риска от високо ниво на инфлация.

Инфлацията в Еврозоната е при ниво от 2.4% към настоящия момент, което е значително над обявената зона на комфорт от ЕЦБ при 2% на годишна база.

Кредитите в евро съставляват основната част от отпуснатите кредити. Надбавката над този лихвен процент, която банките слагат (отчитайки системния риск за страната ни) е относително висок и най-вероятно повишението му няма да се усети веднага.

Повишението на този лихвен процент неимоверно би оказал влияние и върху отпуснатите в левове кредити, въз основа на обвързаността на родната валута с европейската.

Това е най-високото ниво за Euribor от лятото на 2009-та година насам.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

NICK
# 0
10:03 | 11 March 2011
АМИ СИ ХВАЩАЙТЕ КУФАРИТЕ И ГАЗ ОТ ТАЗ ТЪПА ДЪРЖАВА
а дали е истина ???
# 1
13:03 | 8 March 2011
според мен от Юробор 1.17 % до лихви 7 % има голям луфт и като се знае политиката на банките- много по-вероятно е да ИМА понижение на лихвите
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg