Банковите лихви през 2012 година ще се запазят близо до сегашните си нива. Тази прогноза направи председателят на управителния съвет на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян пред БНР в отговор на призива на финансовия министър лихвите да паднат.

Лихвите в една пазарна икономика се диктуват от пазара, а не от БНБ, нито от Министерството на финансите, е позицията на банкерите.

Председателят на Асоциацията на банките в България отхвърли възможността държавата да наложи намаляване на лихвите по кредитите:

Мисля, че вече всички, които имат малко повече разум в глава, разбраха, че господин Дянков все пак не идва от Северна Корея, а от Америка. Той много добре знае, че нито може административно да управлява лихвите, нито може с тристранната комисия да реши какъвто и да е проблем, свързан с лихви, банки и т.н., защото устройството на държавата е друго. Но разбира се като нападне банките, отбива вниманието от себе си или от гафовете, които е направил.

Държавата, включително г-н Дянков, има банка. Министърът на финансите е принципал на Банката за развитие и съвсем спокойно биха могли от там да започнат с намаляването на лихвите. Но както виждате, не само че не са започнали, но няма и да го направят, защото пазарът не го позволява“, каза банкерът.

2012 г. е много трудна за прогнозиране, категоричен е Хампарцумян. По думите му, това, което пречи на бизнеса да инвестира, е, че средата е трудно предсказуема. По данни на асоциацията лихвите по кредитите в момента са на нивата от 2008 година. Въпреки това анализът показва, че българите предпочитат да държат парите си на влог и се въздържат от потребление, а фирмите се въздържат от инвестиции.

Аз не вярвам в катастрофалните сценарий за разпад на еврозоната и еврото. По скоро ще се намерят пътищата за по-пълна интеграция на държавите, за по-добра финансова дисциплина. Начинът, по който това ще бъде направено, много трудно може да се предскаже. Съответно бизнес решенията трудно биха могли да се вземат, когато има една такава въпросителна.

Вчера вицепремиерът Симеон Дянков каза, че на тристранен съвет, на който ще бъдат поканени представители на БНБ и на Асоциацията на търговските банки, ще бъдат засегнати въпросите с лихвите по кредитите. Според финансовия министър кредитният рейтинг на страната ни е достатъчно основание за понижението на лихвените нива. Банките обаче напомнят, че този рейтинг е сред ниските в Европа.

При ипотечните кредити страната ни е с по-ниски лихви от Унгария и Румъния, но има чувствителна разлика с Чехия, Германия, Словения, Словакия, където лихвите са почти двойно по-ниски. При потребителските кредити сме близо до нивата в Полша и Румъния. Но отново драстични разлики има в сравнение със Словения.

При депозитите за срок до 2 години страната ни е почти на върха в класацията за високи лихви. По-висока цена за спестяванията си получават румънците. Банкерите казват, че едва ли можем да очакваме чувствителна промяна в лихвите през тази година.