Вчера преговарящите от Парламента и Съвета на Европа не са стигнали до споразумение за директивата за потребителския кредит. Не е планирана нова среща преди гласуването в пленарната зала на 15 януари. Основните разногласия са основно изчисляването на компенсацията за кредитора при ранно погасяване на кредита.

Политическите групи могат до днес на обяд да внесат алтернативни изменения – ако не внесат нищо ново, в пленарната зала ще се гласуват само измененията, предложени от Комисията по вътрешния пазар.

Ако тези изменения минат в пленарната зала, преговорите ще продължат с цел споразумение на трето четене. Тогава ако няма достатъчно мнозинство (най-малко 393 гласа „За”), общата позиция на Съвета ще бъде приета без изменения.

Предложението е директивата да не се прилага и за кредити под 200 евро или над 100 000 евро. Комисията по вътрешния пазар на ЕП гласува горната граница да се намали до 50 000 евро, а при кредити за по-голяма сума да важи националното законодателство. По време на преговорите беше договорено директивата да не важи за кредити под 200 евро или над 75 000 евро.

Проектодирективата гласи, че потребителите ще могат по всяко време да погасят изцяло или частично своите задължения по договора за кредит. В такива случаи те ще имат право на намаление от общата цена на кредита, включващо лихвата и разходите за оставащата част от срока на договора.

Проектозаконодателството включва правила, според които кредиторът трябва да изчисли компенсацията, която трябва да се плати от клиента. Комисията по вътрешния пазар прие текст, според който кредиторът "може, в зависимост от националното законодателство, да има право на справедливо и обективно оправдано обезщетение за евентуални разходи, свързани пряко с предсрочното погасяване на кредита". Директивата не би трябвало да въвежда таван за обезщетението, но сумата не трябва да надвишава размера на лихвите, които клиентът би трябвало плати, ако срокът за изплащане на заема не е бил намален.

Общата позиция на Съвета гласи, че това обезщетение се определя от кредитора и не може да надхвърля 1% от сумата на предсрочно погасения кредит, ако периодът между предсрочното погасяване и договореното прекратяване на договора за кредит надхвърля една година. Ако периодът не надхвърля една година, обезщетението не може да надхвърли 0.5% от сумата на предсрочно погасения кредит.

Обезщетението не надхвърля сумата на лихвата, която потребителят би платил по време на периода между предсрочното погасяване и договореното прекратяване на договора за кредит.