В отговор на разразилата се ситуация около ПИБ, от банката публикуваха днес информация за финансовите резултати към 30 април. Според информация на банката неконсолидираната печалба на ПИБ за периода е 17.67 млн. лв., което е ръст от 41.12% на годишна база.

Депозитите от клиенти към края на миналия месец са 2.83 млрд. лв. Повишението спрямо април 2007 г. е от 13.81%.

Балансовото число на ПИБ към изтеклите четири месеца на годината е 3.94 млрд. лв. и е с 935.53 млн. лв. над сумата от година по-рано.

От ПИБ уведомяват, че банката продължава да поддържа висока ликвидност по отношение на обемите на дейността и темпа на развитие и след погасяване на дългосрочния облигационен заем. Към 30 април коефициентът й за ликвидност е 24.61%.

Коефициентът на капиталова адекватност на ПИБ за разглеждания период на тази година е 13.57%. Капиталовата база възлиза на 428.07 млн. лв., която към 30 април на 2007 г. тя е била 291.28 млн. лв. Това е повишение от 46.96% за година, посочват още от ПИБ.

Днес акциите на банката поскъпнаха с 4.61%, до средните 7.04 лв. при обем от 83 540 лота.

По-рано днес от БНБ коментираха по повод публикации и предположения в медиите относно състоянието на Първа инвестиционна банка, че централната банка внимателно и отблизо следи развитието на целия банков сектор, включително и на Първа инвестиционна банка.

БНБ разполага с подробни актуални данни за цялата банкова система, съобщават от Институцията.

На базата на тази информация Управителният съвет на БНБ категорично потвърждава, че всички български банки, включително и ПИБ, са в отлично състояние, с висока ликвидност и нормални нива на кредитирането.

Отличното състояние на банковия сектор потвърждава високото обществено доверие към българската банкова система.

Вижте още:

БНБ: Всички български банки, включително и ПИБ, са в отлично състояние

Мажоритарите в ПИБ: Търсим източника на слуха

В ПИБ не отчитат движение на пари извън обичайните обеми

БНБ и управата на ПИБ опровергават слуховете, че банката е пред фалит

Румен Симеонов: Банковата система е здрава