Нещастието на европейските банки, отслабени заради дълговата криза и принудени да продават активи, прави щастливи американските им конкурентки, които печелят дялове от пазара, информира Франс прес, цитиран от БТА.

JPMorgan Chase, Citigroup и Goldman Sachs обявиха не особено добри или направо разочароващи резултати за последното тримесечие на 2011 година. Но всяко зло - за добро. Европейските банки, под натиска на пазарите и регулаторите, са принудени да продават активи, за да увеличат собствените си капитали. Такъв е случаят с френските банки Crеdit Agricole, Sociеtе Gеnеrale и BNP Paribas, както и с испанската банка Santander. Това дава възможност на техните конкуренти отвъд Атлантика да придобиват активи на добри цени.

В доклад от декември одиторската кантораDeloitte отбеляза, че тези операции на сливания и придобивания от американските банки биха могли да се разраснат на фона на кризата в еврозоната. "Европейските банки продават позиции и не могат да си позволят лукса да изчакват добри цени", отбелязва Джим Синегал, анализатор в изследователската компания Morningstar. Въпреки това според президента и главен изпълнителен директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън "няма вълна от продажби". Но докато европейските банки свиват дейността си в много области и имиджът им страда от сътресенията в еврозоната, то съперничките им от Уолстрийт могат да се надяват лесно да се сдобият с дялове от пазара.

Ситигруп не се обявява за пряк купувач на активи, но се надява да натрупа приходи, като съветва клиентите си, придобиващи такива активи. Докато европейските банки все по-трудно си осигуряват ликвидности, американските им колеги са облагодетелствани от връщане на пари към Съединените щати от инвеститори, които ликвидират активите си в евро, обезпокоени от несигурността и рисковете, тегнещи над европейската икономика. Според Джим Синегал американските банки дори са заринати с планини от пари от Европа, до такава степен, че въпросът е какво да правят с тях, при положение че търсенето на заеми е недостатъчно.

Проблемите на европейските банки са нещо положително от гледна точка на увеличаването на депозитите в американските банки, които могат да играят ролята на убежище за инвеститорите или частните вложители, изтъква Ерик Оха, анализатор от агенция Standard and Poor's.