Печалбата на JPMorgan Chase & Co., третата най-голяма банка в САЩ, е паднала с 50% през първото тримесечие на 2008 г., в сравнение със същия период на 2007 г. Банката отчита 5.1 млрд. отписвания на активи и провизии, свързани с колапса на пазара за високорискови ипотеки и на лошите жилищни кредити, предава Bloomberg.

Нетната печалба на JPMorgan възлиза на 2.37 млрд. долара, или 68 цента печалба на акция, в сравнение с 4.79 млрд. долара, или 1.34 долара печалба на акция, година по-рано, съобщава базираната в Ню Йорк финансова институция.

JPMorgan се бори със свиващия се пазар на труда, който влияе на възможностите на клиентите да плащат вноските по кредитните си карти и други потребителски заеми навреме.

Щатските работодатели съкратиха 80 000 служители през март - най-големият брой от пет години насам, а нивото на безработица се покачи до 5.1% - най-високото ниво от септември 2005 г. Икономиката също така се раздели с работни места и през януари и февруари.

През четвъртото тримесечие на 2007 г. потребителите, закъсняващи с плащанията по кредитните си карти или с вноските по жилищните кредити и кредитите за закупуване на автомобили, се увеличават с най-бързо темпо през последните 15 години, сочат данни на Американската асоциация на банките (ABA), публикувани на 3 април.

Акциите на JPMorgan са загубили почти 16% от стойността си на Нюйоркската фондова борса през последните 12 месеца, в сравнение с 57% загуба за по-големия конкурент Citigroup Inc. Акциите на втората най-голяма щатска банка по активи, Bank of America Corp., са се обезценили с 30% за същия период. Акциите на JPMorgan добавиха 1.5% към стойността си вчера до 42.12 долара за брой.

JPMorgan се съгласи на 16 март да закупи Bear Stearns Cos., някога петият по големина инвестиционен брокер в САЩ, след като кредитори и клиенти се отдръпнаха поради опасения, че компанията изпитва недостиг на средства. JPMorgan, която получи финансова подкрепа за сделката от Федералния резерв, вдигна цената на закупуване от 2 до 10 долара на акция седмица по-късно, за да разсее опасенията, че акционерите на Bear Stearns ще отхвърлят сделката.

Bear Stearns обяви по-рано тази седмица печалба в размер на 115 млн. долара (86 цента на акция) за първото тримесечие, което представлява 79-процентен спад на годишна база.

Снимка: EPA/БГНЕС