Нетната заплата на работещите в банковия сектор в Румъния над 1000 евро на месец

1143
Нетната заплата на работещите в банковия сектор в Румъния над 1000 евро на месец

Броят на работещите в банковата система на Румъния през март е възлязъл на близо 67 300 души, като това е повишение от 28%, в сравнение с края на 2005 г., сочат данни на централната банка на страната.

Повишението се предопределя до голяма степен от увеличените клонове на опрериращите в страната банки, коментират още от банковата институция.

От декември 2005 г. до момента в Румъния са били открити нови 2 192 клона - или повишение от 62%. Стратегия за разширяване на клоновата си мрежа са предприели почти всички финансови институции.

Средният брой на хората в клоновете на банките възлиза на 8-9 души, според статистическите данни.

За първите три месеца на настоящата година са били разкрити 225 нови клона, което се превежда в годишно увеличение от 900 клона, и то в момент, когато все повече банки говорят за използването на други дистрибуционни канали за техните услуги.

Засилената конкуренция между финансовите институции за персонал логично се е изразила в повишението на средната работна заплата в сектора. Тя изпреварва темпа на нарастване на продуктивността, като засяга ефективността, коментират някои специалисти.

По данни на националния статистически институт на страната средната чиста заплата на работещите в банковия сектор е възлязла на близо 3 600 леи или малко над 1000 евро. Това е и близо три пъти повече от средната работна заплата в Румъния.

В сравнение с изминалата година обаче повишението на реалната заплата на работещите в сектора възлиза на едва 8%.

До голяма степен забавянето в темпа на повишение на възнагражденията се предопределя от притока на огромен брой работещи в други сектори с по-ниски заплати, се казва още в изследването на ZF.ro.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg