Кибер престъпници, кито имали за цел да оберат Централната банка на Бангладеш и подразделението на Федералния резерв на САЩ в Ню Йорк, откраднали 101 млн. долара, а сумата можело да нарасне, ако обирът им не бил разкрит от неволна грешка.

Спред Financial Times кибер престъпниците хакнали компютърната система на Централната банка на Бангладеш, преди да изпратят фалшива молба до подразделението на Фед в Ню Йорк за трансфер на големи суми пари от сметката на банката там. Атаката е била осъществена преди около месец.

Престъпниците успешно откраднали 101 млн. долара от Централната банка на Бангладеш, пренасочвайки ги към банкови сметки във Филипините и Шри Ланка. Хакерите обаче е можело да си тръгнат и с 1 млрд. долара, ако всичките им ордери били изпълнени, според FT.

Измамата била разкрита, едва когато в единия от ордерите била открита неволна грешка. Хакерите изписали грешно името на неправителствена организация в Шри Ланка, като написали fandation вместо foundation. Това предизвикало проверка, която пък установила измамата.

Централната банка на Бангладеш и Фед в момента спорят кой точно е отговорен за всичко това, според FT. Бангладеш има експерти по кибер сигурност и в момента разследва атаката. От банката смятат, че откраднатите средства ще бъдат възстановени напълно.