Гръцката криза със сигурност ще засегне България и Румъния, като първите признаци за това са вече налице, тъй като гръцките банки са забавили отпускането на заеми за техните подразделения в двете страни, се казва в доклад на японската банка Nomura, цитиран от финансовия блог Times Alphaville в пост "Старият риск за гръцките банки и Нова Европа, отново ".

Според Nomura, румънските подразделения вече финансират своите банки- майки, което би могло да принуди властите в Букурещ да потърсят достъп до финансиране чрез споразумения с Международния валутен фонд (МВФ). И подразделенията в България, но в по-малка степен, финансират банките-майки в Гърция.

Националната банка на Гърция, EFG Eurobank, Alpha Bank, Piraeus Bank, ATEBank и Emporiki са представени на румънския пазар.

Nomura припомня Виенската инициатива от 2009 г., според която компаниите майки подкрепят своите дъщерни дружества без отнемане на капитал, но това не е така в случая с гръцките банки. Този вариант е бил предпочетен заради сравнително добра ликвидност на гръцките банкови подразделения в Румъния и е причина за относително стабилната позиция на румънската валута в последно време.

Японската банка вижда шест възможни сценария, сред които най-песимистичният предвижда фалит на гръцки банки, липса на подкрепа за местните им подразделения и спешна продажба на активи от Източна Европа. Дори и ако гръцките банки бъдат национализирани, гръцкото правителство няма да се интересува от подкрепа за сектора в Румъния и България.

В друг сценарий, ако гръцките банки престанат да подкрепят местните си филиали, Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и местните правителства ще трябва да национализират дъщерните клонове или да ги консолидират.