Незабележими за окото миникамери, монтирани в рекламните табелки или в лайстните на банкомати, са най-новият трик, с който измамници крадат пинкодовете на банковите карти.

Това разкри за “24 часа” инспектор Надя Петрова от Криминална полиция.

Модерните записващи устройства имат батерии, които издържат до 72 часа. На мястото на аналоговите скимери пък навлизат цифровите.

От полицията съветват, когато теглите пари, да се вгледате внимателно за направени промени по банкомата, изглеждащи съмнително.

Престъпниците, които се занимават с източване на банкови карти, са хитри, умни и сръчни, твърдят от полицията. Те могат да монтират за 5 до 15 секунди микрокамерата на банкомата.

Според полицията тази престъпност нараства и се развива много бързо.

В архивите на МВР се пазят 200 снимки на бандити, опитали да точат банкомати.

За 5 секунди апаши слагат камера на банкомат

Миникамери, поставени от измамници в реклами върху банкомати, са едни от най-модерните в момента записващи устройства, които снимат, докато въвеждаме пин кода на картата си. Те са незабележими с просто око и много фино направени, разкри инспектор Надя Петрова от Криминална полиция.

Новите камери са от най-съвременно поколение и имат изключително добра разделителна способност.

"Преди време на банкоматите слагаха камери от мобилните телефони, но тогава се губеше много информация. Вече не е така. Бандитите са изключително находчиви и влагат пари в новите модификации. Затова сега ги поставят дори в рекламни табели с надписи, които не будят никакво съмнение у хората, или ги слагат из лайстните на банкомата. Записващите устройства имат батерии, които могат да издържат до 72 ч и повече", разказа Петрова.

Според полицията тази престъпност нараства и се развива много бързо. Има добра йерархична структура, при която едната група не знае какво точно прави другата.

Досега се използвали аналоговите скимери, които са на базата на МР3. В момента обаче напред излизат цифровите. Те генерират информацията, която се сваля от картите във вид на код. Тя се шифрова, за да не може да се използва от всеки, а само от този, който има паролата. Така само групата, която го е поставила, има достъп до данните. Според полицаи в момента цари доста добра търговия с криптираната информация.

От МВР не могат да кажат колко са на върха на пирамидата на тази престъпност, защото дейността на нашите престъпници се шири основно в чужбина и там българите на високи позиции. Доста от престъпниците, които се занимават с наркотици, проституция или оръжие, са забъркани и с точенето на банкови карти. Това е работа, която им носи много бързи, лесни пари, казват от полицията.

Бандите използват, че големите пари са в Европа или в африкански страни, и там насочват основните си сили.

В някои страни банкоматите не са защитени достатъчно, твърдят спецовете. Затова скимирането върви с пълна скорост там. У нас има лимит от 400 лв., но там - не. Освен това тук има възможност за получаване на есемеси, когато има трансакция, докато там това не е популярно и нашенците го използват, обяснява Надя Петрова.

Над 200 снимки на престъпници, опитали да поставят скиминги или пък да източат банкомати, се пазят в архивите на МВР. Споредданните на полицията с този "занаят" хората се захващат още от тийнейджъри,засечени са обаче и случаи на въвлечени в занаята 60-годишни мъже. Според криминалистите тези хора са хитри, умни и сръчни.

Те могат от 5 до 15 секунди да монтират микрокамерата и сканиращото устройство на банкомата. Хората, които пък копират данните и изработват пластиките, са интелигентни със сериозни технически познания и с добър социален статус. Често произхождат от заможни семейства. Поне 1000 човека са превърнали това в свой "бизнес". Трудно е да се определи обаче точният брой, защото са много групите в чужбина, които пък са свързани по различни начини с местни структури. За изминалата 2011 г. в чужбина са заловени около 100 души, занимаващи се с кражба на данни и източване на банкомати. В Българияте са около 20. Цифрата не е точна, тъй като по някои от случаите не са установени всичките извършители и делата не са приключили.

Освен трика с камерите сред другите хитове в бранша са поставянето на цели фалшиви банкомати, което е практика в чужбина. Това са устройства, сглобени от крадени части от други редовни банкомати или специално произведени елементи за крадене на данните, разказва още Надя Петрова. Ако поставим картата си в такъв банкомат, той я гълта и снима пина ни.

Впоследствие може да ни я върне със съобщение от рода на "Няма наличност" или "Няма връзка". Според Петрова у нас все още не е засечен такъв банкомат. Има обаче такава практика по света и нищо чудно скоро престъпниците да я въведат и в България.

"Нека хората да са нащрек и да не теглят пари от банкомати, които не са трайно закрепени на солидни сгради и изглеждат мобилни", съветват от полицията. Добре е да внимаваме, когато видим някой елемент от банкомата, който изглежда прекалено лъскав и нов. Възможно е такова устройство да е било "манипулирано" от бандитите. Това означава някой от елементите му да е подменен с фалшив и да е монтирано скимиращо устройство (Виж карето долу.)

Тъй като все повече хора вече крият пина си, бандитите отново започнаха да произвеждат двойните клавиатури. Те ги поставят върху цял панел върху банкомата и по нищо не личи, че са фалшиви, освен това, че изглежда по-нов, споделят експертите. Престъпниците обикновено поставят скимингите на банкомати в курортите или там, където има голям поток от чужденци, защото е възможно да източат по-тлъсти сметки.

Къде поставят скимери

За скимирането на картата са нужни не повече от 30 секунди.

Най-често скимерът се поставя като допълнителен елемент върху банкомата и може да е на различни места. Елементите му имат скрита микрокамера, собствено захранване и памет, което дава възможност устройството да работи продължително време. Поставянето му изисква единствено точно фиксиране върху конкретното място на банкомата, като често се използва двойно подлепящо тиксо. Една част от скимера се поставя върху входа на карточетящото устройство, или "устата" на банкомата, а другата на място, от което да има възможност да се наблюдава въвеждането на съответния пинкод.

Монтираният скимер по никакъв начин не нарушава нормалното функциониране на банкомата. Изработен е от елементи, наподобяващи съответна част на банкомата и боядисани в цвят, идентичен на фабричния.

"Бъдете нащрек, вгледайте се за направени промени по банкомата, изглеждащи съмнително. Не използвайте банкомати, около които се навъртат съмнителни субекти", предупреждава инспектор Петрова. Почти всички банки в България предлагат услугата есемес известяване, както за постъпления, така и за тегления. Това спестява неприятности. С такъв есемес картодържателят се уведомява своевременно за трансакции с неговата карта. И в случай че друг оперира с нея, веднага може да бъде сезирана банката издател и да бъде блокирана.

Имаме случаи на поставени устройства върху зелените антискиминг устройства на банкомати. Антискиминг устройствата са точно на входа на четящото картата устройство и светят в зелено. Ако на определени места светлината е по-слаба, би могло да бъде поради поставено допълнително устройство, което да скимира данните.

Ако картата ви бъде задържана от устройството, не приемайте помощ от случайни минувачи, а се свържете с вашия картоиздател.Носете си телефонен номер на банката издател, съветват от полицията. Според МВР доста са случаите, при които бандитите лепят своя телефонен номер на банкомата и така пострадалият казва пина директно на тях. Това е стара хватка, но още се ползва, предупреждават от полицията. При въвеждане на пинкода винаги крийте с едната ръка цифрите, защото без пина бандитите нищо не могат да направят.

Наши замесени в афера с билети онлайн

Няколко секунди след пускането в продажба на билетите за концерта на Брус Спрингстийн в Giants Stadium в Ню Джърси през лятото на 2008 г. половината от 440-те места в близост до сцената, изчезват. Оказва се, че са "закупени" от компютри, които се представят за зрители.

За феновете това е нещастен развой на събитията, за американските власти - измама. Министерството на правосъдието обвини 4-ма души, че са спечелили незаконно $ 25 млн., използвайки компютри, за да си купят билети от големи онлайн търговци в света. Компютрите атакували интернет сайтовете на търговците незабавно след пускането на билетите. После четиримата мъже отново продавали същите билети и така прибрали милиони.

Те работили с хакери от България, които изградили мрежа от компютри според обвинителния акт. В него има отвлеченисървъри, безброй празни фирми и имена на домейни и др. Създадена била база данни, която да помогне на компютрите да "счупят" един от най-често използваните методи уебудостоверяване. Според ФБР е бил създаден пръстен от сайтове, насочени към онлайн продажбата.

Четиримата мъже са изправени пред съда по 43 обвинения за причиняване на вреди на интернет търговията. Някои от обвиненията носят присъди до 20 години затвор.

Хакват банкова система, вземат над 9 милиона евро

Има засечен и наш хакер, участвал в най-мащабното точене на карти в чужбина - през 2000 банкомата са изтеглени 9 млн. евро.

Хакерите успели да проникнат през системата, която управлява банкоматите на световна банка.

Парите били изтеглени от картите, след като банкоматът се изключва по начин, по който да не се интересува от данните на чипа. Това става с вирус. Едновременно се заразяват 2000 банкомата и те се изключват.

В тази мащабна операция има и българска следа, разказаха от полицията.

Работата на нашия хакер била чрез всички компютри да насочи едновременно атаката към банковата система. След определено време системата се срива и почва да прави грешки. Това продължава няколко часа.