Германското правителство, както и местните банки и застрахователни компании, са постигнали съгласието за план за спасяването на имотния заемодател Hypo Real Estate Holding AG на стойност 50 млрд. евро, след като по-ранните опити за спасяването на банката пропаднаха, информира Bloomberg.

Германската финансова индустрия се е съгласила да удвои кредитната линия за Hypo Real Estate до 30 млрд. евро, се казва в съобщение на говорителя на финансовия министър Пеер Щайнбрюк. Гаранцията на федералното правителство по отношение на кредитната линия остава непроменена.

Правителството и Централната банка на Германия обявиха, че Hypo Real Estate е прекалено голяма, за да фалира. Те се срещаха с банки и застрахователи в Берлин вчера, за да обсъдят обновени мерки, след като частните банки в събота оттеглиха подкрепата си за план на стойност 35 млрд. евро, договорен преди седмица.

Предишният план предвиждаше централната банка да отпусне 20 млрд. евро на Hypo Real Estate, а група неназовани финансови институции да осигурят още 15 млрд. евро.

Hypo Real Estate беше принудена да търси спасителното финансиране, след като базираното й в Дъблин подразделение Depfa Bank Plc не успя да си осигури краткосрочно финансиране в условията на кредитната криза.

Правителствата от Дъблин до Москва се надпреварват да спасяват изпадналите в затруднение финансови институции с разрастването на световната банкова криза.

Най-голямата френска банка BNP Paribas SA ще поеме контрол над подразделенията на Fortis в Белгия, след като опитът на правителствата на Белгия и Холандия за спасяване на базираната в Брюксел и Амстердам финансова институция пропадна.

Белгия и Франция подсигуриха 6.4 млрд. долара финансиране на Dexia SA на 30 септември. Най-голямата италианска банка UniCredit SpA планира да увеличи капитала си до 6.6 млрд. евро, а правителството на Исландия е на път да инжектира 10 млрд. долара в банковата система на страната.

Германското правителство вчера обяви, че ще гарантира напълно личните спестовни сметки в опит да разсее опасенията относно стабилността на банковата система. Досега частните спестовни сметки, включително тези на малки частни компании, са гарантирани от 180 банки в Германия.

Hypo Real Estate, която бе отделена от HVB Group през 2003 г., отчете на 15 януари обезценки върху обезпечени дългови книжа в размер на 390 млн. евро. Компанията заяви на 13 август, че печалбата преди данъци за второто тримесечие пада с 95% поради нови обезценки на кредити.

Група инвеститори, водена от J.C. Flowers & Co, закупи 24-процентен дял от Hypo Real Estate за около 1.13 млрд. евро през юни.

Акциите на Hypo Real Estate са се обезценили със 79% от началото на годината, а пазарната й капитализация в момента възлиза на 1.6 млрд. евро.